“Dus pak je mobiel maar even uit je tas en zoek alles op wat je kan vinden over deze voorstelling.” Die opmerking wordt onthaald met veel gejoel. Normaal mag dat natuurlijk niet, je mobiel erbij pakken in de klas. “En bewaar je appjes maar even voor later!” Voegt Afra hieraan toe.
Afra Rijkhoff is educatie medewerker bij Jonge Harten. Ze maakt passend educatie materiaal voor praktijk tot en met gymnasium onderwijs en zorgt dat leerlingen voorbereid de theaterzaal in gaan. Vanavond gaan de leerlingen van de Vrije School naar de voorstelling Allemaal Mensen van Oostpool maar eerst krijgen ze een crashcourse in het schrijven van een recensie. Wat is een recensie en hoe schrijven we over theater bij Jonge Harten? Dat is waar ik om de hoek kom kijken. Vandaag krijg ik als redactieassistent namelijk een kijkje in de Jonge Harten educatie keuken en help ik Afra mee door wat meer te vertellen over het schrijven en het zoeken naar je eigen invalshoek.
“Wie ben jij als recensent?”
Afra daagt de tieners uit om in kleine groepjes na te denken over de kwaliteiten die ze hebben en hoe ze deze kunnen gebruiken om een eigen invalshoek te creëren bij het schrijven van een recensie. Je openstellen in een omgeving en een periode in je leven waarin je constant nieuwe dingen leert over de wereld en jezelf is nog best een opdracht. Afra hoopt dat de tieners zich vrij genoeg zullen voelen. Ik ben lang niet meer in een klaslokaal geweest maar de kenmerkende schoolgeur brengt me meteen terug naar mijn eigen schooltijd en hoe het één grote broeiplaats van ontdekken en ongemakkelijkheid was; ik ben benieuwd hoe deze workshop zal verlopen.
“Rennen voordat je dertig bent”
De klas giert het uit. De opdracht was om informatie over Allemaal Mensen op te zoeken en op basis daarvan een titel, een eerste en een laatste zin voor een recensie te bedenken. Een van de meiden was in de info zoektocht blijven steken bij de prijslijst voor de voorstelling waaruit blijkt dat je echt veel goedkoper uit bent als je onder de 30 bent. Die prijslijst, zou nog best kunnen werken als invalshoek. Allemaal Mensen gaat over denken in hokjes. Hoe definieer je je eigen hokje of hoe breek je eruit en op welke manier kunnen hokjes je beperken? Uit de vers bedacht zinnen die de leerlingen voorlezen, blijkt dat de meeste niet zo geloven in hokjes en ook dat ze het zich openstellen goed afgaat. Ze springen zo van grappige naar diepzinnige opmerking en verrassen mij regelmatig met ontzettend pakkende zinnen. Deze korte escapade uit mijn rol als redactieassistent doet me denken aan hoeveel we eigenlijk van elkaar kunnen leren, binnen verschillende leeftijden (jong van nog iets jonger), maar ook binnen het festival (afdeling van afdeling) en bovendien dat je iemand (en jezelf!) nooit moet onderschatten. ‘Middelbare-school-leerling’ is immers ook maar een hokje.
Choose your battles