De eerste twee maanden van... kersverse directeur Marc Maris - Jonge Harten

De eerste twee maanden van… kersverse directeur Marc Maris

Bas de Brouwer

Door: Marc Maris

Geen oudere man met bromsnor, dat niet. Terwijl dat het beeld is dat veel mensen hebben van een directeur, toch? Ik tenminste wel. Na wat wikken en wegen koos ik ervoor om een gooi te doen naar het directeurschap van het Jonge Harten Festival. De jongste festivaldirecteur van Nederland. Of dat waar is? Geen idee, maar het bekt in ieder geval lekker.

Tijdens mijn studie (Kunsten, Cultuur en Media) ging ik al vaak als bezoeker naar Jonge Harten en na wat omzwervingen langs verschillende andere festivals en posities, kwam ik daar weer terug. Dit leek me dé uitgelezen kans om in gesprek te gaan met de jonge generatie, mijn generatie. Gewapend met de vervoerende kracht van theater en de bijzondere manier waarop voorstellingen een gesprek aan kunnen zwengelen, wil ik samen aan de toekomst bouwen. Goed idee lijkt me, maar waar begin ik?

Twee maanden later heb ik al een eerste glimp mogen opvangen van de toffe kans die ik heb gekregen en de oneindigheid aan mogelijkheden. Wekelijks reis ik van Groningen tot Amsterdam, van Antwerpen naar Maastricht, langs de sterren en beyond om met de ene inspirerende persoon na de andere te spreken. De ene thee volgt soms in zo’n rap tempo op de andere, dat het me zo nu en dan naar het hoofd stijgt. Het brengt me op stoom wanneer iemand zijn perspectief naast, of zelfs radicaal tegen, het mijne plaatst. Mijn gedachten verschuiven, verscherpen en er ontstaan nieuwe ideeën. Niet alleen voer ik wekelijks gesprekken met mensen voor wie kunst en cultuur hun dagelijkse brood is, maar ook met mensen uit compleet andere hoeken. Natuurlijk zijn we ook bezig om ervoor te zorgen dat er weer 9 fantastische, onontkoombare dagen voor je klaarstaan in november, waar we als jonge generatie, met theater als katalysator, in gesprek kunnen gaan. Maar voor we daar zijn, lijkt het me gaaf om met jou te spreken.

Dus wil je iets delen, mis je iets in de stad of heb je een onderwerp waarvan je echt vindt dat de jonge generatie zich moet verenigen? Stuur dan een mailtje naar info@jongeharten.nl. Dan doe ik mijn uiterste best om eens een kop thee met je te drinken (ik doe niet aan koffie). Spreek je?!

Ook iets voor jou?

Blog / / door: Leonie Zuidersma

Lekker Kletsen met Leonie en Marc Maris

Na zijn studie riep hij dat hij voor zijn dertigste directeur wilde worden… Dat kan hij nu van zijn bucketlist afstrepen; vanaf december is Marc…

Join the Jonge Harten Family

Word crew member bij Jonge Harten 2022

Choose your battles