En nu even over op de inhoud… Team Programmering! - Jonge Harten

En nu even over op de inhoud… Team Programmering!

Door: Alma Wiersma

Dit keer interviewde ik een speciaal duo. Ze zijn verantwoordelijk voor de invulling van het reguliere programma op Jonge Harten, ze zijn ontzettend creatief én ook nog eens goede vrienden: Marc – geestig-maar-niet-grappig – Maris en Merel – de verbinder – Heering gaan elk jaar op zoek naar de mooiste, meest intrigerende en ongemakkelijke voorstellingen en performances die jouw hart tijdens het festival in het herfstige november weer net ietsje warmer maken. Say hello to team Programmering!

En say hello to de directeur natuurlijk. Want naast het programmeren van voorstellingen draagt Marc de titel ‘Directeur van Jonge Harten’ (hier kan je meer lezen over wat dat inhoudt!). Zijn takenlijst bestaat -naast alles wat te maken heeft met het programma- uit het aanvragen van fondsen en subsidies, het contact onderhouden met partners en het strategisch vooruitdenken over de toekomst van Jonge Harten. En dat zijn alleen nog maar de grote lijnen. Ik heb Marc de afgelopen tijd vele -soms onmogelijke- situaties zien trotseren. En ik kan alleen maar heel veel respect hebben voor deze man. Ondanks zijn soms veeleisende functie (“ik doe altijd twee dingen tegelijk!”) kun je aan hem zien en horen dat hij ontzettend veel plezier en voldoening uit zijn werk haalt. En daarmee steekt hij de hele werkvloer aan. Een echte bron van inspiratie!

“Ik ben geestig, maar ik heb geen humor.” – Marc Maris

Iedereen is gelijk

Voor andere collega’s is Marc een directeur die iedereen ziet als zijn gelijke. Welke functie je ook hebt op kantoor, je bent altijd welkom om je ideeën met hem te delen. Marc heeft dan ook echt een droom voor het festival: “Ik heb de idealistische hoop om verandering teweeg te brengen met Jonge Harten. Het zou zo mooi zijn als mensen naast elkaar staan, niet tegenover elkaar.” De programmakeuze is -niet geheel ontoevallig- gebaseerd op deze droom. Maar dat niet alleen; de gehele manier waarop Marc de organisatie leidt is een fundament voor dit toekomstbeeld. En als er twee personen zijn die deze verandering kunnen starten door middel van theater en performance-art, dan zijn het Marc en Merel wel. Samen met de rest van het Jonge Harten team natuurlijk!

 Droombaan

Merel leeft de droom van elke theaterliefhebber. Ze reist de hele wereld over om als dramaturg advies te geven aan theatermakers en zo hun voorstellingen nog meer te boetseren. Van Italië naar Zwitserland en dan weer terug naar het Jonge Harten kantoor in Groningen, waar ze samen met Marc de programmering van het festival op zich neemt. Merel haar kwaliteiten liggen volgens haarzelf bij de inhoud van voorstellingen. Het bevragen van makers, het vormgeven van voorstellingen en nadenken over de essentie van een stuk. Dat is waar haar hart ligt én waar ze goed in is.

“Ik blijf altijd kritisch kijken naar wat we als Jonge Harten doen en waar onze kansen liggen.” – Merel Heering

Een geliefd teamlid

Als je Merel ziet dan zie je warmte. Ze is vriendelijk, open en altijd eerlijk over zichzelf en anderen. Zelf omschrijft ze zich als de verbinder van aan de ene kant de theorie en aan de andere kant de praktijk van theater. Voor de keuze van het programma van Jonge Harten doet ze niet anders. Want belangrijk is dat een voorstelling bij het festival past. En die keuze komt altijd voort uit een visie die Marc en Merel samen hebben opgesteld. Ik ben haar -in de korte tijd die ik haar nu ken- ook gaan zien als een verbindende factor tussen mensen. Met haar zachtaardige maar rechtvaardige aanpak, is ze een zeer geliefd teamlid. En hoewel Merel door haar vele reizen niet vaak op kantoor is, wordt ze door het team altijd met open armen ontvangen als ze weer over de drempel van het Jonge Harten kantoor wandelt.

 Programmering over wat jij écht moet weten over Jonge Harten:

Merel: “We zijn zeker geen perfect festival, maar we staan altijd open voor gesprek.” Marc: “Theater is ook voor jou!”

Er mist nog iemand…

In deze blog mist nog een teamlid: onze geliefde Erin Stel! Naast de jeugdprogrammering voor het festival werkt zij meestal in team Educatie. Over Erin en haar werkzaamheden zul je meer lezen in de upcoming blog over Educatie! En geen zorgen, dan nemen we het stukje programmering ook gewoon nog een keer mee!

 

 

 

Ook iets voor jou?

Jonge Harten

Choose your battles

Choose your battles