Er is maar één manier om de wereld te redden - Jonge Harten

Er is maar één manier om de wereld te redden

Door: Floortje Portengen

Er zijn veel problemen in de wereld, maar de opwarming van de aarde is toch wel de grootste. Het klimaat wordt warmer, de poolkappen smelten en de bossen branden. Een wereldwijd probleem dat ons allemaal aan gaat. Wat als er een oplossing is? Wat als er een organisatie zou zijn die ervoor zorgt dat het menselijke ras uitsterft?

In de theatervoorstelling Kill All Kids stellen theatermakers Iona Daniel en Rineke Roosenboom deze vragen aan zichzelf, maar vooral aan jou! Samen met het publiek zullen ze een extreem gedachte-experiment aan gaan, waarin de toekomst wordt onderzocht. “Wat als we met zijn allen nou eens serieus zouden kijken naar een oplossing voor het klimaat probleem? Er is namelijk zoveel meer wat we kunnen doen!” zegt Rineke. Waar wij denken dat we met ‘Meatless Monday’, ledlampen en minder vliegen goed bezig zijn, maken we eigenlijk maar weinig verschil.

“Wat we prediken in deze voorstelling is onvruchtbaarheid,” zegt Iona. Volgens de theatermakers zijn wij de eerste generatie die echt iets gaat merken van de opwarming van de aarde en tegelijkertijd ook de laatste die daar nog iets aan kan veranderen. Er is maar één manier om de wereld te redden, en met deze voorstelling denkt het theaterduo na over hoe we dat kunnen doen.

Een zwaar onderwerp, maar met een goede dosis humor

Met hun voorstelling kaarten Iona & Rineke een onderwerp aan dat ons allemaal aan gaat. “Het is een zwaar onderwerp, maar we proberen het op een manier te brengen die fijn is om naar te kijken. Door middel van het verhaal, de muziek en een dosis humor willen we het publiek raken.” zegt Rineke. Iona en Rineke zijn samen de initiators van deze productie, zij vormen het collectief. Oorspronkelijk zijn de dames schrijvers. “We schrijven voor theater en als we samen dingen maken spelen we ook veel zelf, maar het blijft toch elke keer spannend om op de vloer te staan,” zegt Iona.

“Eigenlijk is de wereld alleen geholpen als wij er niet meer zijn”

De inspiratie voor Kill All Kids komt uit gesprekken met Doomsday Preppers. Dit zijn mensen die zich voorbereiden op grote rampen. Via deze gesprekken kwamen Iona & Rineke het thema van de voorstelling op het spoor: de eindigheid van de mensheid. “Deze mensen willen koste wat het kost overleven, maar eigenlijk is de wereld alleen geholpen als wij er op een gegeven moment niet meer zijn.” zegt Rineke.

Zelf zijn Iona en Rineke geen Preppers. “De gesprekken met de Preppers waren heel interessant. Het klinkt misschien over de top, maar het zijn echt geen gekke mensen. Hun ideeën zijn wel degelijk legitiem,” zegt Iona stellig. Volgens Rineke zijn heel veel mensen zelf ook in zekere zin Preppers zonder dat ze dat doorhebben. “Mijn ouders hebben bijvoorbeeld een kelder gevuld met eten.”

Een verontrustend toekomstscenario

Ondanks dat het een beangstigende gedachte is dat wij als mens vroeg of laat niet meer zullen bestaan, is het volgens Iona & Rineke belangrijk dat we hier wel over nadenken. Zelf maken de dames zich zorgen over de toekomst en zien de houdbaarheid van de aarde als een acuut probleem. Dat is dan ook de reden dat ze vinden dat we met een oplossing moeten komen. En de oplossing voor dit maatschappelijke probleem zullen we zaterdag 16 november op een spectaculaire wijze te zien krijgen.

Gehuld in een dikke laag science fiction zal er door middel van fantasierijke teksten en uiterst uitzonderlijk muziekgebruik een toch wel verontrustend toekomstscenario geschetst worden. “Het zal niet voor iedereen leuk zijn om te horen, maar zet wel iedereen aan tot nadenken.”

Ook iets voor jou?

Jonge Harten

Choose your battles

Choose your battles