Gemeenteraadsverkiezingen. Ik weet precies wat je denkt: Ze zijn vast belangrijk, maar niet echt sexy. Kunstenaar Natasha Taylor brengt daar verandering in. Zij creëert voor Jonge Harten haar eigen politieke arena en laat professionele worstelaars om lokale problemen worstelen.
“Gaat dat echt gebeuren vragen mensen mij vaak” Natasha lacht: “Ja. Het gaat echt gebeuren!” In de voorstelling Issue Wrestling creëert Natasha een veilige omgeving, waarin ze lastige kwesties bespreekbaar maakt door karikaturen met elkaar op de vuist te laten gaan. “Voor mij is de absurditeit heel belangrijk,” vertelt Natasha. “Uiteraard is het laatste wat je bij een probleem doet met elkaar op de vuist gaan.” Natasha zet Issue Wrestling neer als een clash tussen twee werelden. De worstelaars zijn humoristische uitvergrotingen van subgroepen uit de samenleving die ze tegenkomt in haar onderzoek. “De wereld is nooit zwart-wit, maar door deze in mijn voorstelling wel zo neer te zetten, zet ik je juist aan het denken.”
De eerste versie van Issue Wrestling speelde in Rotterdam en ging over gentrificatie van de binnenstad. Natasha ontwikkelt de voorstelling nu verder in samenwerking met Popfabryk, Explore the North en Jonge Harten tot twee speciale versies: In Leeuwarden hebben de issues betrekking op de culturele hoofdstad en op Jonge Harten staan de aankomende gemeenteverkiezingen centraal. Voor de Issues op Jonge Harten ging Natasha in gesprek met verschillende jonge mensen in Groningen.
“Hoe ziet de niet-stemmer er als worstelaar uit?”
“Ik betrek mensen altijd in mijn denkproces,” de vele enquêtes die Natasha tijdens haar onderzoek verzamelde, houdt ze enthousiast voor de webcam. Ze toont kleurrijke tekeningen van worstelkostuums. Natasha legt uit: “Ik vroeg mensen: ‘Hoe ziet je personage eruit? Welke slogan heeft hij en met welke muziek komt hij op?’” Geïnspireerd door de antwoorden bepaalt Natasha de personages van de worstelaars. “In het showworstellen heb je stereotyperende personages, van houthakkers tot Vikingen, maar hoe ziet bijvoorbeeld de niet-stemmer er als worstelaar uit?”
Natasha heeft in het Noorden veel mensen gesproken: Van jongeren bij Jimmy’s, tot voorzitters van diverse jongeren partijen en zelfs wethouder van cultuur Paul de Rook. Problemen met huisvesting kwamen naar boven, parkeerproblemen en problemen met het stemmen zelf. “Er was een jongen die vlak voor de verkiezingen van Groningen naar Amsterdam is verhuisd. In Amsterdam zijn de verkiezingen dan al geweest. Bijzonder dat zo’n stem dan door logistieke problemen verloren gaat!”
“Worstelaars zijn superhelden die een klein beetje in de werkelijkheid zijn gestapt”
In Issue Wrestling gaan professionele worstelaars van Pro Wrestling Holland de lokale kwesties en elkaar te lijf. Waar de fascinatie met het showworstelen vandaan komt weet Natasha niet met zekerheid te zeggen. “Ik denk stiekem ergens dat ik ook zo ‘out there’ zou willen zijn. We zijn allemaal opgegroeid met superhelden. Worstelaars zijn superhelden die een klein beetje in de werkelijkheid zijn gestapt.” Blijkbaar ligt politiek niet zo ver van worstelen af vertelt Natasha. Abraham Lincoln was worstelaar en ook Trump stapte ooit in de ring bij WWE.
In Issue Wrestling betreden ook politici het toneel. De ring is dan een politieke arena waar verbaal geworsteld wordt. De worstelsessies worden afgewisseld met een debat over lokale kwesties en ook het publiek kan deelnemen aan het gesprek. Voor Natasha is het blijven praten het belangrijkst: “Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn. Het allerergste is het als iets niet bespreekbaar is. Dan weet je dat er iets mis is in de maatschappij.” Om voor dat gesprek af en toe een klapstoel te breken op de rug van een worstelaar is een klein offer.
Choose your battles