Ingezoomd op: TIME.CHANGE - Jonge Harten

Ingezoomd op: TIME.CHANGE

Nol Klis

Door: BACK2BACK

Een interview met maker Sander Roux

 

Toen Sander Roux voor de videoreeks van Back2Back startte met het bedenken van het concept voor de video TIME.CHANGE ging hij op zoek naar een kapstok om zijn idee aan op te hangen. Met een aantal vaste gegevens ging Roux aan de slag: acteur Cheikh MBaye zou de hoofdrolspeler worden en net als de andere filmpjes in de reeks was Sanders doel om stil te staan bij een bijzondere datum: Vaderdag. Twintig juni bleek the perfect fit. Waar de Zuid Afrikaanse Sander opgroeide in Nederland zonder vader, groeit hoofdrolspeler Cheikh MBaye, afkomstig uit Senegal, op mèt vader in Nederland. Deze verschillen prikkelden een nieuwsgierigheid en verbinding die de inspiratie vormden voor TIME.CHANGE met als doel om niet zijn eigen verhaal te vertellen maar juist een verhaal waarmee migranten zich kunnen identificeren aldus Roux.

Tijd en veranderingen vormen voor Sander een synoniem. Beide zie je zowel in jezelf als in de wereld om je heen continu terug volgens Roux. “De veranderingen worden zichtbaar naarmate ik langer rondloop op de wereld en meer tijd beleef. Tegelijkertijd kunnen veranderingen ook aan je voorbijflitsen omdat je te weinig tijd ervaart om alles waar te nemen.” Kortom: twee processen die gezamenlijk een interessante voedingsbodem vormden voor videonummer 3 in de reeks: TIME.CHANGE.

Wat brengt TIME.CHANGE ons na het kijken ervan?

Dat we meer stil mogen staan bij de tijd of juist de verandering die zich voor onze ogen voltrekt? Of juist allebei? Voor Sander zit ’t hem in dat het belangrijk is om te weten waar je vandaan komt, wie je voorouders zijn, welke verhalen zij aan jou overdragen, de geschiedenis die in jou voortleeft en hoe deze direct invloed heeft op het hier en nu. “Ik besef me dat ik daar te weinig zicht op heb en dat ik daardoor geconfronteerd word met veranderingen in mijzelf die ik niet kan plaatsen, vragen over hoe ik mij ontwikkel als mens. Waarom voel ik wat ik voel, waarom maak ik bepaalde keuzes en leiden deze keuzes tot bepaalde gedrag? Een verbinding met de tijd die achter ons ligt zou hierin een leidraad kunnen zijn voor de toekomst.”

In deze zelfde boodschap vindt Roux zichzelf terug. “Door via TIME.CHANGE onderzoek te doen naar tijd en veranderingen leer ik de dingen te zien en herkennen die ik gemist heb en creëer ik inzicht voor anderen die het niet hebben gemist.”

Verbinden in verschillen.
Laten we dat allemaal eens wat meer doen.

 

Dit interview is onderdeel van de videoreeks Back2Back in samenwerking met NNT, Jonge Harten, De Steeg en De Noorderlingen.

Ook iets voor jou?

Vlog / / door: Back2Back

SILENCE – Back2Back

Should I stand still? Stack layers on top of each other – and look through all those perspectives in different times from different eyes? Jongeren…

Vlog / / door: Back2Back

YOUNG.FREEDOM – Back2Back

𝗦𝘁𝗮𝗰𝗸 𝗹𝗮𝘆𝗲𝗿𝘀 𝗼𝗻 𝘁𝗼𝗽 𝗼𝗳 𝗲𝗮𝗰𝗵 𝗼𝘁𝗵𝗲𝗿 – 𝗮𝗻𝗱 𝗹𝗼𝗼𝗸 𝘁𝗵𝗿𝗼𝘂𝗴𝗵 𝗮𝗹𝗹 𝘁𝗵𝗼𝘀𝗲 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗽𝗲𝗰𝘁𝗶𝘃𝗲𝘀 𝗶𝗻 𝗱𝗶𝗳𝗳𝗲𝗿𝗲𝗻𝘁 𝘁𝗶𝗺𝗲𝘀 𝗳𝗿𝗼𝗺 𝗱𝗶𝗳𝗳𝗲𝗿𝗲𝗻𝘁 𝗲𝘆𝗲𝘀. 𝗦𝗵𝗼𝘂𝗹𝗱 𝗜 𝘀𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺?! Jongeren van…

Jonge Harten

Choose your battles

Choose your battles