Jonge mensen gaan niet naar theater. Toch?! - Jonge Harten

Jonge mensen gaan niet naar theater. Toch?!

Door: Marc Maris

 

Jonge mensen gaan niet naar theater. Een veelgehoorde uitspraak, maar is dat ook echt zo? Wij willen het tegendeel bewijzen.

 

Samen met het Grand Theatre stellen we ieder jaar een groep samen van jonge mensen die nog niet (vaak) naar theater gaan: De Grote Harten Club. Zij denken met ons mee over de inhoud van het festival en houden ons up to date over wat jonge mensen bezighoudt. 2018 was het pilotjaar, in 2019 gaan we verder!

“Eigenlijk zou heel Groningen moeten meedoen! Om in gesprek te komen over en met mensen over onderwerpen waar je anders niet over praat.” – Roos (lid Grote Harten Club 2018)

De ingrediënten 
Tien ontmoetingen. Negen jongeren.  Twee organisaties. Veel vragen.
Dat zijn dé ingrediënten voor De Grote Harten Club. Tijdens iedere ontmoeting staat een thema centraal waar wij als festival vragen over hebben en maar al te graag over in gesprek gaan. Zijn positieve of negatieve verwachtingen bijvoorbeeld bepalend in de keuze om wel of niet naar theater te gaan? Welk zintuig gebruik je het meest tijdens een voorstelling? Welke het liefst? Welke situatie maakt jou nou echt ongemakkelijk? En waar herken jij je in?

Om de tafel met een groep mensen die je nog nooit eerder hebt ontmoet is in het begin licht ONGEMAKKELIJK. Toch? Valt dus heel erg mee blijkt na afgelopen jaar. Binnen no time werden negen totaal verschillende mensen één groep met als leidraad de voorstellingen. Deze zorgden de ene keer voor ontroering, soms voor totale overdondering, maar vaak vooral voor herkenning. Altijd genoeg gespreksstof. Deze waren vaak onvoorspelbaar, net als de voorstellingen. Dat maakt het leuk.

Wat het opleverde 
Een jaar lijkt lang, maar vliegt voorbij. Voor ons bleek deze eerste Grote Harten Club een feestje. We leerden negen jonge mensen kennen die we anders nooit hadden ontmoet. En zij leerden elkaar kennen. Ze lieten ons door hun ogen naar Jonge Harten kijken
en inspireerden ons. Het volgende festival zou niet zijn wat het is, zonder de gesprekken die zij met elkaar hadden en waar wij bij mochten aanschuiven. DANK!

En nu?
De ontmoetingen van de eerste Grote Harten Club zijn voorbij, maar in de groepsapp worden de volgende afspraken samen al gemaakt. En ook wij gaan door! De oproep voor De Grote Harten Club 2019 staat inmiddels online en we zijn benieuwd naar wie jij bent en wat je bezighoudt. Meedoen? Stuur dan een mailtje naar info@jongeharten.nl.  Of lees meer op de aparte pagina van De Grote Harten Club. Wil jij sowieso graag meedenken over ons festival, neem dan contact met ons op. Hopelijk tot snel!

“Ik ben blij dat ik me heb opgegeven en dat ik een jaar vol theater heb gehad. Leuke opdrachten waar ik soms nog lang over nadacht. Dankjewel.” – Floor (lid Grote Harten Club 2018)

Jonge Harten

Choose your battles

Choose your battles