Kijk, Knelis!

Door: Ilona Deuring

Niels Meijer, oftewel Knelis, is de huisfotograaf van Jonge Harten. Niels is 32 jaar en heeft veel ervaringen met fotograferen op concerten en festivals. Ik interviewde Niels op zijn werkplek bij Eurosonic Noorderslag. Hij vertelde mij dat hij van afwisseling houdt, en dat heb ik geweten. Neem een kijkje door de lens van Niels!

Hoe ben je fotograaf geworden voor festivals en evenementen?
Toen ik een klein jongetje vond ik de camera van mijn vader altijd erg interessant. Toen ik op mijn opleiding tot grafisch vormgever een korte cursus fotografie deed, kwam ik erachter dat ik dat eigenlijk nog steeds heel leuk vond. Ik maakte toen ik ongeveer 22 jaar was veel foto’s en die zette ik op een Flickr account, maar er gebeurde eigenlijk verder niet zoveel. Niemand zag mijn foto’s. In 2010 kwam ik op het plan om evenementen fotografie te gaan doen, want dan zagen mensen mijn foto’s ten minste. Ik ben nu ongeveer 3 jaar echt serieus bezig. Doordat steeds meer mensen mijn werk mooi vonden en ik goede contacten had, verdien ik sinds 2 jaar geld met evenementen fotografie.

Wat zijn de elementen die jou aanspreken in fotografie?

Het eerste is dat je momenten maar ook sfeer kunt vastleggen. In een goede foto zie je niet alleen wat er gebeurt, maar je moet ook de vibe kunnen voelen en dat vind ik een leuke uitdaging. Ook vind ik het leuk om een interessant beeld te creëren, dat het er -ongeacht wat je vastlegt- mooi uitziet op de foto. Je hebt ook veel factoren die invloed hebben, zoals bijvoorbeeld de sluitertijd van de camera, het licht dat verandert tijdens een concert, hoe de mensen kijken. Vervolgens moet je al die factoren gebruiken en anticiperen om een goede foto te maken.Welke opdracht is jou het meeste bijgebleven?

Welke opdracht is jou het meeste bijgebleven (foto)?
Gedurende de zomer van 2014 ging ik met de band Maison du Malheur langs alle grote festivals. We gingen naar bijvoorbeeld De Zwarte Cross en Lowlands en elk optreden maakte ik foto’s en op het eind hadden ze een verslag over hun hele tour. Dat was erg gezellig. Uiteindelijk heb ik ook het artwork van de albumhoes geschoten. Ook vind ik het erg leuk om te fotograferen op festivals in Groningen. Er zijn verschillende soorten festivals dus je hebt elke keer te maken met een verschillend publiek. De ene keer zijn het kinderen en de andere keer zijn het krakers en dat maakt mijn werk erg afwisselend. Jonge Harten festival is een mooi voorbeeld, een leuk festival met een uniek karakter.

Je fotografeert ook voor theater, wat vind je van theater?

Vroeger toen ik klein was ging ik al met mijn ouders naar kindervoorstellingen. Daarna ben ik een tijdje niet geweest. Behalve dat ik een korte tijd zelf op jeugdtoneel heb gezeten. Door mijn werk zie ik nu aardig wat voorstellingen en dat vind ik erg leuk. Het fotograferen voor theater is erg anders dan concertfotografie. Je moet veel rustiger zijn je kunt niet zomaar overal rondlopen. Wat het fotograferen voor theater ook leuk maakt is dat je scenes kunt vastleggen en dat je kunt spelen met licht. Bij theater is het belangrijk om de essentie van de voorstelling vast te leggen, een mooie uitdaging.

Wat vind je leuker, muziek of theater?
Ik wil niet kiezen, ik houd van afwisseling. Ik werk ook nog als marketeer voor Eurosonic Noorderslag en ik vind die variatie ook er leuk. Ik heb natuurlijk wel gekozen voor evenementenfotografie en dat wil ik ook blijven doen… Als ik met een pistool op mijn hoofd zou moeten kiezen, dan misschien toch wel muziek. Ik ben hiermee begonnen en ik doe op dit moment het meeste muziekfotografie. Bovendien heb je op festivals niet alleen muziek, maar soms ook theater dus dan kan ik dat stiekem lekker nog meepakken.

Wat zijn je dromen op het gebied van fotografie?
Ik wil fotograferen voor een groot festival zoals Lowlands of Pinkpop. Ook wil ik een keer naar New York willen om daar foto’s te maken. Ik zou het ook heel leuk vinden als ik foto’s mag maken van een bevriende band die op een groot podium staat, om dat samen te beleven. Als laatste zou ik nog wel een grote superberoemde band willen fotograferen, dan heb je te maken met grote producties en mooi licht. Dat levert bijzondere foto’s en bekendheid voor mij op. Wel zal ik dan ook kleine bands willen blijven fotograferen, laatst zag ik De Kat in Café Koster in Groningen. Een kleine band die ik fantastisch vind, in een klein café. Heerlijke sfeer, gave muziek, vrienden, bier. Veel leuker dan zo’n bekende band op een groot podium.

Heb je nog aanraders voor voorstellingen op het Jonge Harten Theaterfestival die we niet mogen missen?
Een theatervoorstelling die ik jullie zou aanraden is ‘De Therapie’ van Julie Cafmeyer. Haar vorige voorstelling ‘DE TAFEL, HET BAD en DE AFTERPARTY’  vond ik erg origineel maar ook vervreemdend, dus ik ben erg benieuwd naar deze voorstelling. De bandjes die je zeker moet zien zijn Vikings in Tibet en de Muzikanten van het Prins Claus Conservatorium. Ik ben ook wel heel erg nieuwsgierig naar IX, dus daar ga ik zeker een kijkje nemen.

 

Ons festivalhart

Dit is het hart en de ontmoetingsplek van het festival. Voer hier een goed gesprek onder het genot van een drankje. Ook kun je hier met al je festivalvragen terecht bij het infopunt en kun je kaarten kopen bij de kassa. Het Festivalhart zit aan de Oosterstraat 13a.

Kom gezellig langs voor een kop koffie of een borrel in het café!