Lekker Kletsen met Leonie en Marc Maris - Jonge Harten

Lekker Kletsen met Leonie en Marc Maris

Elizabeth Stepanova

Door: Leonie Zuidersma

Na zijn studie riep hij dat hij voor zijn dertigste directeur wilde worden…

Dat kan hij nu van zijn bucketlist afstrepen; vanaf december is Marc Maris namelijk de nieuwe directeur van Jonge Harten! Hij volgt daarmee Marga Kroodsma op en wordt mogelijk de jongste festivaldirecteur van Nederland. Ik ging eens met hem kletsen.

Bij de voorstellingen en in het Festivalhart heb je hem al kunnen spotten: observerend, luisterend en pratend. Wat volgens Marc zelf ook bij hem als persoon past: eerst observeren, dan nadenken en daarna pas reageren. Tijdens het huidige festival zo mee kunnen lopen en mee kunnen doen aan alle gesprekken, is voor hem dan ook de ideale manier van ‘ingewerkt’ worden.

Marc vertelt dat hij al redelijk wat ervaring heeft opgedaan binnen de podiumkunsten en podiumkunstenfestivals. Hij heeft zich tijdens en na zijn studie zowel beziggehouden met marketing als met meer artistiek inhoudelijke zaken bij verschillende festivals in Nederland. Zo heeft hij de verschillende takken van de organisatie van een festival aangetikt en onderzocht.

Het beeld van hem als directeur is nog even wennen. Vooral voor Marc zelf. Hij zegt zichzelf nog niet echt als directeur te zien, aangezien hij geen charismatische oude man met snor is. In zijn directeurschap zal hij die charismatische houding en snor ook niet nodig hebben. Hij is van plan juist heel erg de persoonlijke verbinding met mensen op te zoeken. Hij ziet zichzelf als overkoepelend en omarmend. Binnen die omarming zoekt hij de kennis en ervaring van de medewerkers, om die te spiegelen met zijn eigen kennis en vervolgens zo samen tot een spectaculair iets te komen.

Dat spectaculaire is het festival dat volgend jaar en de jaren daarop gehouden wordt. Hele grote omschakelingen in het festival ziet Marc nu nog niet. Wie weet komt dat nog. Marc wil Jonge Harten wel nóg meer op de kaart zetten in Groningen en meer publiek trekken. Een vaste plek voor het festival zou daarbij kunnen helpen volgens hem, maar dat lijkt vooralsnog een utopie te zijn. Wat wel kan gaan helpen is zijn plan voor meer consistentie binnen het festival.

Jonge Harten is uiteraard al gestoeld op het in contact brengen van jonge makers met publiek en een jong publiek met theater. Marc wil dit nog meer gaan profileren. Hij wil een veilige plek creëren om te experimenteren en leren. Het is één van zijn doelen om het festival dusdanige bekendheid te geven dat het lijkt alsof de jonge mensen de stad overnemen, omdat zij genoeg te zeggen hebben. Niet schreeuwend, maar door ‘gewoon bijzonder’ te zijn.

Ook zouden er volgens hem meer locaties in de stad ingezet en gebruikt kunnen worden. Misschien ook locaties die niet per se als theatrale plek dienen en niet alle plekken hoeven zich in de binnenstad te bevinden.

Maar voor nu is dat allemaal nog toekomstmuziek en is Marc zich nog voornamelijk observerend aan het oriënteren. Niet schreeuwend, maar eigenzinnig.

Jonge Harten

Choose your battles

Choose your battles