Merel en Marc in (een WhatsApp)gesprek (1/3) - Jonge Harten

Merel en Marc in (een WhatsApp)gesprek (1/3)

Door: Marc & Merel

Het programma van Jonge Harten staat online! En dat is best een zoektocht, het programmeren en samenstellen van zo’n festival. Marc Maris (directeur & programmeur) en Merel Heering (programmeur) zijn  daar gedurende het hele jaar mee bezig. Weten hoe hun gedachtegang er uitziet en waar zij over nadenken bij het maken van ons programma? Lees dan verder!

Een van de dingen waar Marc het afgelopen jaar veel mee bezig is geweest, is het voeren van gesprekken met allerlei verschillende mensen om van Jonge Harten hét festival voor jonge mensen (12-29 jaar) te maken. Een plek waar gebouwd wordt aan een positieve, minder oordelende toekomst. Een toekomst waarin mensen minder tegenover elkaar staan. De afgelopen maanden, en nog steeds, is programmeur Merel hierin één van de belangrijkste gesprekspartners. Continu stellen zij zichzelf en elkaar vragen over het hoe en waarom van het festival. Op basis waarvan worden voorstellingen bijvoorbeeld gekozen? En andere niet? In een WhatsAppgesprek delen ze hun gedachtegang, ideeën, meningen en angsten. En jij kunt het volgen! In deze driedelige serie kruip je in het hoofd van onze programmeurs!

————————————–

26-09-18 17:38 – Berichten die naar deze groep worden verzonden, zijn nu beveiligd met end-to-end-encryptie. Tik voor meer informatie.

Hoe kijk jij naar Jonge Harten?

26-09-18 20:17 – Merel Heering: Ok. Laten we bij het begin beginnnen. Wat voor soort festival moet Jonge Harten zijn in jouw ogen?

27-09-18 17:19 – Merel Heering: Ik denk een festival waarin we de jonge mens spiegelen. Een festival dat voorstellingen laat zien waarin de grote thema’s in het leven langskomen en thema’s van nu, zoals de liefde, de dood, identiteit, gender, racisme. Een festival waar iedereen welkom is, waar vooroordelen en veronderstellingen onderwerp van gesprek zijn. Waar je idealistisch en kritisch mag zijn.

27-09-18 17.20 – Marc Maris: Een festival waarin je je kunt herkennen.

27-09-18 17.21- Merel Heering: Een festival waar je een fijne avond hebt, maar waar je niet per se altijd krijgt wat je verwacht. Waar je soms ook dingen tegen komt die je ongemakkelijk maken, maar die toch interessant zijn. Misschien juist omdat ze je ongemakkelijk maken. Herkenning en ongemak dus. Zoiets?

27-09-18 17.23 – Marc Maris: Ja zoiets denk ik. Fijn verwoord! Even wat drinken pakken, zo terug!

27-09-18 17:33 – Marc Maris: Terug. Even terugkomend op die grote thema’s. Ik denk juist dat die grote thema’s een plek geven, in persoonlijke vormen, er voor kan zorgen dat mensen zich kunnen verbinden met een bepaalde voorstelling. Omdat het iets is wat jezelf hebt ervaren of waar jezelf mee bezig bent. Denk je niet? Ik denk dat ik toch ook vaak series kijk, boeken lees of voorstellingen bezoek waar ik me toe aangetrokken voel omdat het over iets gaat dat ik belangrijk vind.

27-09-18 17:47 – Marc Maris: Ik geloof in een wereld waarin we anderen niet voor lief nemen, waarin je mag zoeken naar jezelf en wie jij bent en waar je een ander de ruimte geeft dat ook te doen. Ik ben ook een nieuwsgierig mens. Ik vind het belangrijk om veel verschillende stemmen te laten horen. Proberen oordelen zoveel mogelijk uit te stellen, niet meteen iets te vinden is iets dat ik graag onderdeel zou maken van het festival en waarvan ik hoop dat het in de toekomst een vanzelfsprekendheid is.

27-09-18 17:49 – Merel Heering: Ja, eens. Dit is niet kort en bondig maar:

27-09-18 17:54 – Merel Heering: Dat zoeken naar jezelf en een ander dat ook gunnen is belangrijk, en er daarbij eerlijk in zijn wat je eigen stem is, ook. Niemand is neutraal. Wij ook niet. Dus met wat wij kiezen aan voorstellingen geven wij ook een bepaald perspectief. Labels die aan mij hangen zijn bijvoorbeeld: vrouw, wit, wetenschappelijk opgeleid, van oorsprong Gronings. Dat beïnvloedt mijn denken over kunst, het leven, over wat ik belangrijk vind. En dat denken moet je vervolgens blijven uitdagen, zeker als je een festival wilt zijn waarin veel jonge mensen zich op hun plek voelen. Daar hebben we dit jaar denk ik echt actief op ingezet. Dat klinkt door in het programma dat we nu hebben samengesteld.

Maar openstaan voor het perspectief van een ander is niet altijd makkelijk. Net als naar het theater gaan, trouwens. Naar het theater gaan tijdens Jonge Harten is misschien wel een oefening in ongemak. Ongemakkelijkheid. Verkoopt dat denk je? 😉

Wordt vervolgd…

Ook iets voor jou?

Blog / / door: Marc & Merel

Merel en Marc in (een Whatsapp)gesprek (2/3)

Het programma van Jonge Harten staat online! En dat is best een zoektocht, het programmeren en samenstellen van zo’n festival. Marc Maris (directeur & programmeur) en Merel…

Blog / / door: Marc & Merel

Merel en Marc in (een Whatsapp)gesprek (3/3)

Het programma van Jonge Harten staat online! En dat is best een zoektocht, het programmeren en samenstellen van zo’n festival. Marc Maris (directeur & programmeur) en Merel…

Join the Jonge Harten Family

Word crew member bij Jonge Harten 2022

Choose your battles