Merel en Marc in (een Whatsapp)gesprek (2/3) - Jonge Harten

Merel en Marc in (een Whatsapp)gesprek (2/3)

Door: Marc & Merel

Het programma van Jonge Harten staat online! En dat is best een zoektocht, het programmeren en samenstellen van zo’n festival. Marc Maris (directeur & programmeur) en Merel Heering (programmeur) zijn  daar gedurende het hele jaar mee bezig. Weten hoe hun gedachtegang er uitziet en waar zij over nadenken bij het maken van ons programma? Lees dan verder!

Jonge Harten Theaterfestival komt eraan! Directeur Marc is met allerlei mensen in gesprek om van Jonge Harten hét festival voor jonge mensen (12-29 jaar) te maken. Een plek waar gebouwd wordt aan een positieve, minder oordelende toekomst. Een toekomst waarin mensen minder tegenover elkaar staan. De afgelopen maanden, en nog steeds, is programmeur Merel hierin één van de belangrijkste gesprekspartners. Het is best een zoektocht, het programmeren en samenstellen van zo’n festival.  Marc en Merel stellen zichzelf en elkaar daarom continu vragen over het hoe en waarom van het festival. Op basis waarvan worden voorstellingen gekozen? In een Whatsappgesprek delen ze hun ideeën, meningen en angsten. En jij kunt het volgen!  In deze driedelige serie kruip je in het hoofd van onze programmeurs!

—————————————–

26-09-18 17:38 – Berichten die naar deze groep worden verzonden, zijn nu beveiligd met end-to-end-encryptie. Tik voor meer informatie. 

Lekker ongemakkelijk…?

28-09-18 22.01 – Marc Maris Ehm. Goede vraag. Wat levert ongemak op? Zijn er momenten van ongemak waarbij het iets leuks of moois opleverde?

28-09-18 23:12 – Merel Heering: Iets opbiechten en erachter komen dat die ander dat ook doet/heeft meegemaakt/dacht etc. Dat is ongemakkelijk en fijn tegelijk.

28-09-18 23:15 – Marc Maris: Precies dat! Dat iets ongemakkelijk is, maar ook herkenbaar inderdaad.

28-09-18 23:16 – Merel Heering: Ja, het laat het menselijke zien. Dat we allemaal eigenlijk zo onbeholpen zijn. Haha. Ik denk steeds vaker: als je met ongemakkelijkheid om kunt gaan, kun je met alles omgaan.

28-09-18 23:20 – Marc Maris: Ik heb vaak ongemakkelijke momenten op een fiets. Als ‘t donker is bijvoorbeeld. Dan zing ik vaak op de fiets op weg naar huis. Soms fietst er dan net – midden in een volledige Beyonce vertolking –  iemand achter me terwijl ik het niet door heb. En dan haalt die persoon je in…

28-09-18 23:23 – Merel Heering: Door je opa op zijn knie worden gezet terwijl je daar net te oud voor bent, maar toch de liefde voelen die uit dat gebaar spreekt.

28-09-18 23:40 – Marc Maris: Zelf moet ik vaak ook om ongemakkelijke momenten lachen. Niet op het moment zelf, maar later. En bijvoorbeeld die serie Awkward, dat is ook gewoon best wel grappig.

28-09-18 23:41 – Merel Heering: Ik niet. Of soms. Of alleen met mensen bij wie ik me echt veilig voel.

29-09-18 0.20 – Marc Maris: Nou ongemak kan ook echt heel scherp zijn. Black Mirror vind ik bijvoorbeeld ook echt ongemakkelijk omdat het allerlei enge toekomstbeelden schetst die zomaar werkelijkheid zouden kunnen worden. Of soms zelfs best wel alledaagse menselijke onderwerpen aansnijdt zoals die aflevering waarin iedereen elkaar sterren geeft. En dat je dan dus niet in een café mag als je niet genoeg sterren hebt gekregen. Toen ik dat zag werd ik me ongemakkelijk bewust van mijn eigen like gedrag op online media en dat ik ook enorm hoop dat een foto op Instagram, waar ik enorm veel tijd in heb gestoken om het mooi te maken met bizar veel filters, veel likes krijgt en dat mensen me leuk vinden.

29-09-18 7:45 – Merel Heering: Ja, soms onderstreept persoonlijk ongemak een soort groter maatschappelijk onderwerp of probleem.. Of uitdagingen, als we het positief willen houden. Dat zie je ook terug in het festivalprogramma. Ik denk dat ongemak heel vaak gaat over momenten waarin je het gevoel hebt dat je iets doet of iets waarneemt wat volgens jou of de ander niet gepast is. Of dat jij er simpelweg niet in of bij past. Of dat je de situatie niet begrijpt. Of het gevoel hebt dat je veroordeeld wordt.

29-09-18 8.22 – Marc Maris: Ja. Ik denk dat ongemak inderdaad best wel veel verschillende dingen kan zijn en ook kan oproepen.

01-10-18 17.02 – Marc Maris: Zijn wij niet te oud om te bedenken wat er herkenbaar is, of ongemakkelijk voor ons publiek, dat soms veel jonger is dan wij?

Wordt vervolgd…

Ook iets voor jou?

Blog / / door: Marc & Merel

Merel en Marc in (een WhatsApp)gesprek (1/3)

Het programma van Jonge Harten staat online! En dat is best een zoektocht, het programmeren en samenstellen van zo’n festival. Marc Maris (directeur & programmeur) en Merel…

Blog / / door: Marc & Merel

Merel en Marc in (een Whatsapp)gesprek (3/3)

Het programma van Jonge Harten staat online! En dat is best een zoektocht, het programmeren en samenstellen van zo’n festival. Marc Maris (directeur & programmeur) en Merel…

Join the Jonge Harten Family

Word crew member bij Jonge Harten 2022

Choose your battles