Twee vrouwen. One job. Samen vechten ze ervoor om alle Groningse jongeren het theater in te krijgen. Afra – De Extraverte – Rijkhoff en Erin – De Geduldige – Stel vormen samen een superteam. Maar zal het ze dit jaar lukken om te bewijzen dat theater helemaal niet stoffig is…? Je leest het hieronder in de blog over Team Educatie!
Naast het regulier programma van Jonge Harten is er namelijk ook een educatieprogramma! Dit programma is door Erin (tevens ook jongerenprogrammeur) samengesteld voor scholen. Hiermee laat Educatie aan jonge mensen zien dat theater veel meer is dan 1,5 uur lang in een zaal zitten. Want je zou maar vergeten zijn om van te voren nog even naar de wc te gaan en je de volgende dag wakker wordt met een blaasontsteking. Samengevat: omdat de stap van school naar de schouwburg dus best wel groot is voor veel jongeren, warmt team Educatie hen van te voren op. En dit doen ze met zelf in elkaar gezette workshops die ze geven in samenwerking met de ‘Hartmasseurs’; drie theaterdocenten die net als Afra en Erin zeker niet bang zijn voor de confrontatie met vijfentwintig derdeklassers.
#Juffenlife met Afra
Voor een klas met dertig pubers staan is niet altijd even makkelijk. Daar heb je een zekere persoonlijkheid voor nodig. Gelukkig ontbreekt het Afra niet aan deze must-have skill. Ik kan me zo voorstellen dat alle leerlingen aan haar lippen hangen. En daarbij in een deuk liggen, want Afra is echt hi-la-risch. Met maar één blik of woord krijgt ze de hele ruimte aan het lachen. Hoe ze haar charmes gebruikt om leerlingen het theater in te krijgen? Gewoon. Door vragen te stellen. “Op die manier maken we thema’s van de voorstellingen bespreekbaar in de klas. En het is echt cool om te zien hoe ze hier op reageren!” Erin over Afra: “Afra is heel erg nieuwsgierig naar de mensen om zich heen en ze zit daarnaast vol met nieuwe ideeën.”
“Maar wat denken jullie hier nou over?” – Juf Afra
Nieuw dit jaar was de mbo-dag. En dan vraag je je misschien af; waarom geen hbo- of uni-dag? Heel simpel. Omdat inclusiviteit alles is. En let’s face the truth, mbo wordt gewoon niet zo vaak betrokken in theater. Heel erg zonde, en daarom ook heel belangrijk voor team Educatie om hier extra aandacht aan te besteden. Afra: “Een leerling van het mbo heeft weleens letterlijk tegen mij gezegd dat ‘mbo’ers nooit iets leuks mogen doen’. Dat breekt toch je hart?”
Jonge Harten all over the place
Tijdens de mbo-dag nam Jonge Harten een hele ochtend lang het csg-Kluiverboom over. Er was een photobooth, een ongemakspilaar en de hele school hing vol met Jonge Harten posters. Team Educatie ging langs alle klassen om workshops te geven over de voorstellingen die de klassen later zouden gaan bezoeken. Ondanks dat deze dag een pilot is, willen Erin en Afra dit concept heel graag meenemen naar de volgende festivaleditie. Volgens hen is het belangrijk om Jonge Harten naar de klassen toe te brengen. “Op die manier prikken we door de weerstand van veel jongeren heen en ontstaat er alleen maar meer herkenning in de voorstellingen en in Jonge Harten.”
“Ik voel me echt ongemakkelijk als ik binnenkom op een feestje en ik ken helemaal niemand.” – Erin
Erin is naast educatie dus ook de jongerenprogrammeur van het festival. Ze reist het hele land af op zoek naar geschikte voorstellingen voor jongeren tot achttien jaar. En als het hele programma dan bekend is, begint voor haar de leukste taak: ‘Hoe gaan we het jongere publiek bereiken?’. En dat is nogal een proces. Zoals je weet is de jeugd van tegenwoordig net een kameleon op het gebied van technologie en ‘hypes’ en ontwikkeld deze groep zich sneller dan een haas op rolschaatsen. Een hele uitdaging dus, die Erin maar wat graag aangaat. En dat doet ze goed ook. Afra over Erin: “Erin is voor mij soms echt een mentor. Ze heeft altijd heel veel overzicht en maakt op een hele eigen manier educatie materiaal. Ik leer echt mega veel van haar.” En bij dat statement sluit ik mij graag aan.
Educatie tipt
Afra: “Alles, dus kom volgend jaar gewoon weer!”
Erin: “Een theaterervaring hoeft niet perfect te zijn, het mag best een beetje ongemakkelijk voelen.”
Choose your battles