Een opera over liefdesverdriet. Maar dan anders.

Skypen met Sien Vanmaele, foto: Anke Odinga

Door: Anke Odinga

‘Allee, stel maar vragen!”

Met nog nat haar verschijnt Sien Vanmaele, na een eerste mislukte poging, voor de tweede keer op het beeldscherm van mijn laptop. Een beetje onwennig, zo’n eerste kennismaking via Skype. Binnen enkele minuten weet ik zeker dat ik me geen enkele zorgen hoef te maken. Haar gevoel voor humor en enthousiasme werkt aanstekelijk. ”Allee, stel maar vragen!”

De Vlaamse Sien Vanmaele (1990) woont in Antwerpen en studeerde afgelopen zomer af aan de Toneelacademie Maastricht. Toch beschouwt ze zichzelf niet als actrice. ”Ik hou vooral van theater maken.” Speciaal voor Jonge Harten schreef ze de opera Hope she was worth it. Een muzikale voorstelling over liefdesverdriet.

”De combinatie van tekst en muziek is nieuw voor mij”
De combinatie van muziek en tekst is volgens Sien toevalligerwijs ontstaan. Voor een opdracht voor school schreef ze een opera. In samenwerking met Jason Dousselaere herschreef ze het stuk voor Jonge Harten. ”Ik werk eigenlijk nooit met de combinatie tekst en muziek. Ik kan ook niet goed zingen.” Sien vervolgt lachend: ”Maar ik heb nu wel muziektheater gemaakt. Het was eigenlijk mijn opzet om één lange break-up-song te schrijven maar dit is anders uitgedraaid…” Ze legt uit dat de tekst in het stuk ‘blendt’ met de (harde) muziek. ”Wij noemen het een elektronische operette. De muziek symboliseert wat er in mijn hoofd gebeurt.”

Net als haar vorige voorstelling, Spijs voor liefde, gaat ook deze nieuwe voorstelling over liefdesverdriet. ”Ik wilde hier eigenlijk niet twee keer een voorstelling over maken. Toch kwam ik hier steeds weer op uit. Mijn vriend had het een tijdje daarvoor uitgemaakt. Voor mij was dat een heftige ervaring. Ik wilde iets maken dat echt en puur was. Ik kon niet anders. Het moest eruit.”

Het verhaal speelt zich af rondom een cruciaal moment van haar relatie. ”Binnen tien minuten stond mijn wereld op z’n kop en schoten mijn gedachten alle kanten op. Voor mij was dit het heftigste punt. Later wist ik dat ik juist dit punt wilde gebruiken.”

”Ik denk dat je af en toe ook moet glimlachen…”
Sien hoopt dat haar voorstelling troost biedt en dat het publiek wordt meegezogen in het verhaal. Dat het voor haar niet altijd makkelijk was om deze voorstelling te maken, staat vast. ”Iedere keer als ik het speel doet het weer pijn.” Toch is dit het waard, stelt ze. ”Ik vind het belangrijk dat er oog is voor liefdesverdriet. Het wordt te vaak aan de kant geschoven. Mijn verdriet mag aan het publiek getoond worden.” Desondanks probeert ze dit zware onderwerp ook enigszins luchtig te houden. ”Er zit zelfspot in. Ik denk dat je af en toe ook moet glimlachen…”

Voor Sien ligt er nog een uitdaging in het aankleden van haar podium. ”De vorige keer speelden we in de kleedkamers van de Toneelacademie. Nu is het de kunst om deze intimiteit ook in de grote zaal te behouden.” Verder heeft ze er vooral erg veel zin in. En ik met haar.

‘Hope she was worth it’ gaat op vrijdag 18 november in première op het Jonge Harten festival in Groningen. De voorstelling is ook op zaterdag 19 en zondag 20 november te zien. Kaarten zijn hier verkrijgbaar.

Festivaltickets!!

Word jij onze theateraddict en koop je een Festivalticket bij ons? Hierbij heb je meerdere voorstellingen voor een heel lekker prijsje!

Word diehard theaterfan, koop een Festivalticket!