Rolmodel Danielle Lakeman - Jonge Harten

Rolmodel Danielle Lakeman

Door: Giulia Fabrizi

ROLMODELLEN. Voor wie ben jij een rolmodel? En op welke manier wil je dat uitdragen? Wie zijn jouw rolmodellen? En welke stemmen mogen er volgens jou meer gehoord worden? Het thema rolmodellen zie je deze editie in meerdere voorstellingen terug. Ook hebben we deze vragen gesteld aan verschillende rolmodellen die je vooral online tegenkomt.

In de portrettenreeks ROLMODELLEN geven zij zich letterlijk bloot en vertellen ze hun verhaal. Vandaag is Danielle Lakeman aan de beurt. Danielle Lakeman houdt van kleur en dat zie je terug in, ja, eigenlijk alles: haar kleding, haar haar en haar huis. Op haar Instagram @allesvandaan.nl en website deelt ze foto’s van haar kleurrijke bestaan en verhalen over haar autisme. Ze ontdekte dat ze autisme had toen ze de dertig al voorbij was en stelde zich toen als doel om zich er ook over uit te spreken.

Ik doe dat om de vooroordelen erover weg te halen

“Ik wist toen vrij weinig van autisme, maar ik had er wel een bepaald beeld van”, zegt Danielle. Het ‘klassieke’ beeld, zoals ze het zelf noemt, waar onderdelen bij horen zoals heel goed zijn in één ding, sociale situaties moeilijk vinden en geen oogcontact kunnen maken. “Maar dat hoeft dus helemaal niet te kloppen. Ik wil graag uitleggen wat autisme is en hoe het voor mij werkt. Dat het ook voor iedereen anders is, al heeft het wel raakvlakken. Dat doe ik een beetje om de ruis van het klassieke beeld van autisme en de vooroordelen erover weg te halen.”

Haar rolmodel in het verwoorden van wat autisme is, is Bianca Toeps. “Zij schreef het boek ‘Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit’, waar ze mij ook voor interviewde. Zij heeft op papier gekregen hoe het kan zijn om autisme te hebben en het boek verkoopt supergoed.” Danielle vindt het niet alleen knap hoe Bianca de verhalen zo goed verwoord, maar vindt haar ook een voorbeeld als het gaat om voor zichzelf zorgen.

“Bianca wil naar Japan verhuizen, omdat ze het gevoel heeft dat die maatschappij beter bij haar past”, zegt Danielle. “Dat ze ervoor kiest om zo’n grote stap te nemen die goed voor haar werkt en bij haar past, vind ik knap. Ze is heel goed in het bewaken van haar grenzen en ik denk dat ze daar veel mensen mee bereikt.”

Ook kunstenaar Mignon Nusteling is voor Danielle een rolmodel. “Toen ik nog niet veel over autisme wist, ontdekte ik haar Instagram”, zegt ze. “Zij kon de problemen waar ik tegenaan liep verwoorden, daardoor leerde ik het zelf ook beter begrijpen. Ik vind het ook mooi om te zien hoe zij haar leven heeft ingericht, hoe ze zichzelf blijft en hoe er zoveel creativiteit uit haar leven komt. ”

Ik zou een rolmodel kunnen zijn voor vrouwen met autisme, of met vermoedens daarvan

Of Danielle zelf echt een rolmodel is, weet ze niet zeker. “Ik denk dat je dan in hokjes gaat denken, omdat ik denk dat iedereen altijd dingen van een ander kan leren. Dat kan van iedereen. Maar als ik dan toch iets zou moeten noemen, dan zou ik misschien wel een rolmodel kunnen zijn voor andere vrouwen met autisme, of met vermoedens daarvan.”

Jonge Harten

Choose your battles

Choose your battles