ROLMODELLEN. Voor wie ben jij een rolmodel? En op welke manier wil je dat uitdragen? Wie zijn jouw rolmodellen? En welke stemmen mogen er volgens jou meer gehoord worden? Het thema rolmodellen zie je deze editie in meerdere voorstellingen terug. Ook hebben we deze vragen gesteld aan verschillende rolmodellen die je vooral online tegenkomt.
In de portrettenreeks ROLMODELLEN geven zij zich letterlijk bloot en vertellen ze hun verhaal.We trappen af met Josine Wille. Josine Wille is een afgestudeerd modemeisje die de jonge generatie graag wil meegeven dat je waarde niet afhankelijk is van hoe je eruitziet. Dat doet ze bijvoorbeeld op haar Instagram account @thebiggerblog, waar ze haar passie voor mode deelt. Ook heeft ze een Facebookgroep, waarin ze het thema body positivity op de kaart zet.
Iemand die volledig zichzelf durft te zijn
Een rolmodel – of muze, zoals ze het zelf zegt – heeft Josine niet echt. “Maar ik denk wel dat een rolmodel voor mij iemand is die volledig zichzelf durft te zijn”, zegt ze. “Het gaat dan om het complete plaatje, dat iemand van binnen en van buiten zichzelf is. In mijn geval dat ik dik mag zijn, zonder oordeel.”
Daarnaast haalt Josine inspiratie uit mooie teksten. “Vroeger was dat veel uit muziek en tegenwoordig ook affirmaties die je tegenkomt op sociale media. Als het om positieve teksten gaat, komen mijn favorieten toch wel van Mahatma Ghandi”, zegt ze. Zoals zijn uitspraak ‘be the change you want to see in the world’.
Ik wil de vetfobie die nog altijd leeft ontkrachten
De verandering die Josine zelf graag teweeg zou brengen, gaat over de eeuwige strijd met het lichaam. “Ik groeide op in de jaren ’80, toen het heel normaal was om in tijdschriften en op televisie over diëten te praten. Inmiddels is allang bewezen dat lijnen slecht voor je is, dat je er zelfs dikker van wordt, maar ik zie overal om me heen dat de oude gedachten nog diepgeworteld zijn.”
De gedachte dat dun zijn iets positiefs is, terwijl dik zijn negatief is. “We geven onze kinderen nog steeds het beeld mee dat je lichaam een waarde heeft”, zegt ze. “Elke keer dat je in het pashokje zegt ‘ik kan dit niet hebben, want ik heb een te dikke buik’ dan beïnvloed je je kind, nichtje of kleinkind. Ik wil de vetfobie die nog altijd leeft ontkrachten.”
Dat begint volgens Josine bij de opvoeders. “Ik wil de jeugd laten weten dat hun waarde niet afhankelijk is van hoe hun lichaam eruitziet. En die boodschap gaat via de opvoeders, daarom zijn zij mijn doelgroep.” Ze hoopt dus zowel opvoeders, als de volgende generatie te bereiken. “Uiteindelijk is het idee dat hoe je er ook uitziet, je dat gewoon mag zijn zonder dat iemand daar een mening over hoeft te hebben.”
Choose your battles