Rolmodel Lemiza Nicolau - Jonge Harten

Rolmodel Lemiza Nicolau

Esmee Rudolf

Door: Giulia Fabrizi

ROLMODELLEN. Voor wie ben jij een rolmodel? En op welke manier wil je dat uitdragen? Wie zijn jouw rolmodellen? En welke stemmen mogen er volgens jou meer gehoord worden? Het thema rolmodellen zie je deze editie in meerdere voorstellingen terug. Ook hebben we deze vragen gesteld aan verschillende rolmodellen die je vooral online tegenkomt.

In de portrettenreeks ROLMODELLEN geven zij zich letterlijk bloot en vertellen ze hun verhaal. Vandaag is Lemiza Nicolau aan de beurt, zij houdt van mode en cultuur en heeft van haar hobby haar werk gemaakt. Ze heeft haar eigen platform via het Instagram account @lemizanicolau. Daarop werkt ze samen met modemerken en wil ze vrouwen helpen in hun kracht te staan.

Ja, Lemiza’s Instagram gaat over mode, maar eigenlijk is het groter dan dat. “Het gaat ook over het aanmoedigen en begeleiden van vrouwen”, zegt ze. “Ik wil van mezelf laten horen en laten zien: hier sta ik, dit ben ik. Ik heb mijn ervaringen en daar kan jij van meenemen wat je belangrijk vindt. Misschien hoef je dan niet meer dezelfde fouten te maken die ik heb gemaakt.”

Een van haar belangrijkste ervaringen was toen ze met haar moeder en zusje van Angola naar Nederland verhuisde. “Vrouw zijn is al niet makkelijk, maar helemaal niet als je opgroeit in twee verschillende culturen. Mijn moeder heeft mij en mijn zusje altijd gezegd: je komt nu in een heel ander land en zult problemen of issues tegenkomen. Als je ze tegenkomt, neem dan een beslissing en volg je hart.”

“Ik wil vrouwen begeleiden en ze laten zien hoe je zelfverzekerd je eigen keuzes kunt maken”

 

En dat is wat Lemiza altijd gedaan heeft, onder andere in het doorzetten van haar passie voor mode. “Nu is mijn platform een deeltijdbaan, naast mijn gewone fulltimebaan”, zegt ze. En haar ambitie is om het verder te laten groeien, zodat ze alleen nog met haar platform bezig mag zijn. Daarop wil ze niet alleen laten zien wat mode met je kan doen, maar wil ze vrouwen begeleiden en ze laten zien hoe je zelfverzekerd je eigen keuzes kunt maken.

Het zijn lessen die zij van haar moeder leerde. “Ik zie haar altijd als een heel sterke vrouw die precies weet wat ze wil. Ik heb van haar geleerd dat ik zelf voor mijzelf moet beslissen. Andere mensen kunnen hun mening geven, en ik kan ernaar luisteren, maar als het gaat om het nemen van een besluit moet het honderd procent vanuit mij komen.”

“Je kunt van een rolmodel leren, maar je hoeft niet je rolmodel te worden”

 

Wat Lemiza van haar moeder leerde, hoopt ze door te geven aan andere jonge vrouwen die nog niet zo zelfverzekerd zijn. “We leven in een tijd waarin we heel erg worden beïnvloed en vooral als je jong bent, gebeurt dat makkelijk. Ik wil vrouwen laten zien dat ze van een rolmodel kunnen leren, maar niet hun rolmodel hoeven worden. Je neemt de positieve dingen mee en dat maak je je eigen. Jonge vrouwen die meer stabiliteit in hun leven willen, zowel in het goed eruit zien, maar vooral ook in zich goed voelen, die wil ik aanmoedigen om meer zichzelf te zijn.”

Ook iets voor jou?

Blog / / door: Giulia Fabrizi

Rolmodel Danielle Lakeman

ROLMODELLEN. Voor wie ben jij een rolmodel? En op welke manier wil je dat uitdragen? Wie zijn jouw rolmodellen? En welke stemmen mogen er volgens…

Blog / / door: Giulia Fabrizi

Rolmodel Josine Wille

ROLMODELLEN. Voor wie ben jij een rolmodel? En op welke manier wil je dat uitdragen? Wie zijn jouw rolmodellen? En welke stemmen mogen er volgens…

Join the Jonge Harten Family

Word crew member bij Jonge Harten 2022

Choose your battles