Rolmodel Ro, Rox, Roxy, Roxana Verwey - Jonge Harten

Rolmodel Ro, Rox, Roxy, Roxana Verwey

Esmee Rudolf

Door: Giulia Fabrizi

ROLMODELLEN. Voor wie ben jij een rolmodel? En op welke manier wil je dat uitdragen? Wie zijn jouw rolmodellen? En welke stemmen mogen er volgens jou meer gehoord worden? Het thema rolmodellen zie je deze editie in meerdere voorstellingen terug. Ook hebben we deze vragen gesteld aan verschillende rolmodellen die je vooral online tegenkomt.

“Ik ben een persoon die vol in het hier en nu is”

 

Ro, Rox, Roxy, Roxana Verwey (@worldofro)is maker, verbinder, bruggenbouwer, docent, theatermaker, pedagoog, Rotterdammer, maar bovenal mens. Rox onderzoekt de wereld om zich heen en gaat in allerlei vormen het gesprek aan over identiteit, veiligheid en verbinding.

“Ik ben een persoon die vol in het hier en nu is”, zegt Rox. “Ik houd van onderzoeken, van onderzoek in mijzelf en met een ander. Over wie zij zijn, wie ik ben en wie wij zijn.” Rox is als mens op een punt waarin bewustwording belangrijk is. “Ik waardeer bewustwording van mezelf en van anderen om mij heen. Ik wil mensen daar ook verantwoordelijk voor houden, net zo goed als ik wil dat zij mij daarvoor verantwoordelijk houden.”

“Alleen ervaar ik mijzelf niet alleen als vrouw. Ik ben mens.”

 

Als non-binair zwart persoon ondervindt Rox persoonlijk hoe lastig het voor mensen kan zijn om oprecht rekening te houden met een ander. Om jezelf echt in een ander persoon te verplaatsen. “Ik snap niet of je aan mij kunt zien dat ik non-binair ben, maar ik vind het vet irritant als ik word gereduceerd tot vrouw. En dat kan gebeuren, omdat ik bijvoorbeeld vrouwelijke borsten heb. Alleen ervaar ik mijzelf niet alleen als vrouw. Ik ben mens.”

Het liefste zou Rox helemaal geen labels nodig moeten hebben, maar Rox gebruikt ze juist om het gesprek aan te kunnen gaan. “Om de mens en vooral de cis-gender persoon wakker te houden. De eerste discriminatie die plaatsvindt is al bij de geboorte, door iemand vrouw of man te noemen. Eigenlijk vind ik dat al bullshit! Labels mag je zeker wel voor jezelf gebruiken. En dan kun je ze aan mij vertellen, zodat ik ze bij jou kan gebruiken zoals ze bij jou passen. Voor mijzelf gebruik ik ze juist niet.”

Als rolmodel denkt Rox er te kunnen zijn voor iedereen die zich in Rox herkent. “Dat zijn de weirdo’s die niet gezien worden, degenen die hun stem wordt afgenomen. Mensen die strijden voor zichtbaarheid en niet gehoord worden. Die actief en non-actief de norm bevragen en plekken willen creëren voor mensen die die plekken normaal niet krijgen. Ik denk vooral voor deze mensen, omdat zij ook mijn rolmodel zijn.” 

 

Ook iets voor jou?

Blog / / door: Giulia Fabrizi

Rolmodel Jens Huls

ROLMODELLEN. Voor wie ben jij een rolmodel? En op welke manier wil je dat uitdragen? Wie zijn jouw rolmodellen? En welke stemmen mogen er volgens…

Jonge Harten

Choose your battles

Choose your battles