Van première-gevoel naar festival - Jonge Harten

Van première-gevoel naar festival

Jesse Schaap

Door: Karlijn Benthem

Het is zover, onze kaartverkoop is gestart!

Afgelopen week leek dan ook een beetje op een première week. Momenteel zitten we midden in de montage. Alle ideeën moeten samenkomen, alle dromen worden omgezet naar realiteit. Alle details moeten kloppen en moeten ook nog eens in schema’s en budgetten passen. En alles krijgt een kader zodat het ook te begrijpen zal zijn voor jou: ons publiek. Zodat jij zometeen precies weet waar je moet zijn en wat je dan gaat ervaren. 

Ik houd ervan en ik haat het. De zenuwen die er altijd weer zijn, omdat alle informatie pas op het laatste moment samen kan komen. Omdat de magie pas ontstaat als de ‘niet te regisseren’ factor er is: Het publiek. Pas dan doet het er echt toe. 

We werken hard, proberen elkaar te versterken en ondertussen zeker nog grappen te maken. Veel van ons doen het dit jaar voor het eerst; directeur/curator/ticketmaster/crew coordinator of stagiaire zijn. Veel van onze makers spelen voor het eerst op het festival, veel van jullie (onze bezoekers) gaan voor het eerst naar een voorstelling. 

Daar houd ik dan weer wel van; van eerste keren. Ze zijn wonderschoon, spannend en allesbepalend. Die eerste keer schrijft geschiedenis. Dat hopen wij te doen. Geschiedenis schrijven. Zeker met deze editie met als ondertitel: Future is Coming. En dus gaan we met elkaar spreken, dansen, ervaren, kijken, spelen, botsen, verliefd worden en hard werken. In onze verbeelding is het al bijna af…. en gelukkig hebben we nog vier weken. 

Nog 4 weken voordat jij kunt dwalen in RIZOOM, je eindeloos kunt blijven wachten op Het Spektakel, je af kunt reizen naar Amerika, onderdeel kunt worden van de Proud te be Poor PromoTour, je jezelf vragen kunt stellen bij DYING TOGETHER/ Futures, LostWords en Vroeger was de toekomst beter, uit je dak kunt gaan bij HIIIPOWER en Symphony of 21 en je kunt herkennen in Een Pleidooi voor Zelfmoord of XYI, op het puntje van je stoel kunt zitten bij PRELUDE IN DE SNEEUW, je afvragen wat werkelijk van betekenis is bij NIETS en….. nog zoveel meer wat er te zien valt vanaf 19 november.

Als alles gaat zoals we hopen dan wordt het een mooie editie. Gelukkig gaat nooit iets compleet zoals we hopen, dat is een ding dat zeker is in het leven. En dus gaan we ook nog eens verrast worden. Gelukkig maar, want een première is het mooist als het publiek en de spelers je verrassen. 

Jonge Harten

Choose your battles

Choose your battles