Welkom in het atelier van… Ruimtelijke Vormgeving! - Jonge Harten

Welkom in het atelier van… Ruimtelijke Vormgeving!

Door: Alma Wiersma

Na een lange reis op de scooter van Caroline arriveerde ik in een groene -ietwat overwoekerde – oase. In het midden stond een betonnen gebouw van waaruit ik het geluid hoorde van zaagmachines en de geur van terpentine en houtsnippers me tegemoet kwam. Dit gebouw is een plek voor kunstenaars en vormgevers, dacht ik. En natuurlijk was de werkplaats waar ik vervolgens binnenstapte van -je raadt het misschien al- ons enige echte team Ruimtelijke Vormgeving!

Al drie jaar werken Tom – De Techneut – Dijkstra en Caroline – De Socializer – van de Meent nu samen als ruimtelijk vormgevers voor Jonge Harten. “We gingen de uitdaging met zijn tweeën aan zonder te weten wat we aan elkaar hadden en nu zijn we beste werkmaatjes,” vertelt Caroline terwijl ze nipt aan haar kopje thee. De samenwerking tussen beiden is erg duidelijk. Tom doet techniek en constructie en Caroline gaat over de aankleding, decoratie en -vooral ook- de communicatie. Want dat is waar ze op kantoor bekend om staat: haar vlotte babbel. Wanneer ze op kantoor iets moeten weten over de vormgeving van het festival wordt Caroline gebeld. En dat vindt Tom helemaal niet zo erg: “Ik ben liever de persoon achter het doek”.

“Ik ben vrij ongemakkelijk. Vooral in grote groepen.” – Tom

Tom is een technisch wonder. Hij heeft drie jaar geleden een robotarm ontworpen die twitterberichten van bezoekers op een raam schreef, om maar even een voorbeeld te noemen. In Tom zijn atelier (waar ik voor dit interview op bezoek was) staat -niet geheel onverwacht- een 3D printer. Ook die wordt vaak en veel gebruikt om bepaalde delen van constructies te bouwen. Ik kan je vertellen dat het echt heel intrigerend is om naar zo’n printer te kijken. Maar of ik ooit ga begrijpen hoe het kan dat zo’n printer werkt? Waarschijnlijk niet. Maar hé! Tom gelukkig wel.

De eerste paar jaren was het voor zowel Tom als Caroline nog even zoeken naar een goede tijdsplanning. Want hoeveel uren, dagen of weken heb je eigenlijk nodig om de ruimtelijke vormgeving van een festival te ontwerpen én te maken? Ja, dat vroeg ik mij dus ook af. Dit jaar hebben ze een maand genomen om de bouw van alle voorwerpen af te krijgen. Maar daar zit al het voorafgaande denk- en tekenwerk nog niet bij in. “We beginnen meestal al in september met de begroting en de maanden tot oktober denken we dan alles uit. Daarna beginnen we aan de bouw!”.

“Tom en ik kunnen echt tot het uiterste gaan met zijn tweetjes.” – Caroline

Ruimtelijke vormgeving is erg belangrijk. Zeker op een festival. Doe je ogen maar eens dicht en probeer het laatste festival dat je bezocht hebt voor je te halen. Je krijgt gelijk dat ‘gevoel’ weer terug, toch? Precies. En dat is dus waar de ruimtelijke vormgeving medeverantwoordelijk voor is. “Ruimtelijke vormgeving draagt bij aan de functie, sfeer en herkenbaarheid van een festival,” vertelt Tom. “Wij werken niet vanuit een verhaal, zoals kunstenaars dat vaak doen. Wij proberen de identiteit van een festival en de sfeer die daarbij komt kijken een vorm te geven.”

Wat moet iedereen over Jonge Harten weten?

Tom: “Voor mij is Jonge Harten altijd een manier geweest om van een theaterfestival te proeven.”

Caroline: “Jonge Harten is een open podium voor onervaren theatergangers. Het is laagdrempelig en een ontmoetingsplek voor zowel de bezoekers als het team!”

 

 

Ook iets voor jou?

Blog / / door: Alma Wiersma

En nu even over op de inhoud… Team Programmering!

Dit keer interviewde ik een speciaal duo. Ze zijn verantwoordelijk voor de invulling van het reguliere programma op Jonge Harten, ze zijn ontzettend creatief én…

Jonge Harten

Choose your battles

Choose your battles