Ongemakkelijke editie van Jonge Harten leidt tot mooie ontmoetingen

Wederom een zeer geslaagde editie met meer dan 10.000 bezoeken!

Zorgen dat jonge mensen elkaar ontmoeten door theater. Niet alleen in theaters, maar ook op onverwachte plekken. Voorstellingen in een kroeg, het oude V&D gebouw, een gymzaal of een container op de Vismarkt. Theatervoorstellingen die zorgen voor herkenning, voor ongemak of voor beide tegelijk. Een aanzet tot dialoog door voorstellingen die dichtbij de jonge mens staan. Thema’s als racisme, identiteit, gender, gemis en het gebruik van social media. Een festival bomvol gesprekken over dat wat we zien, wat we denken, wat we doen en wat we willen. Dat kenmerkte de 21e editie van Jonge Harten onder leiding van de nieuwe directeur Marc Maris.Met meer dan 50 voorstellingen heeft Jonge Harten in de week van 16 tot en met 24 november aan jongeren laten zien waar zij voor staat. Niet alleen jongeren die al met theater in aanraking komen, maar ook zij die niet snel de weg naar theater betreden. Jonge Harten doet dit door een groot kunsteducatieaanbod aan meer dan 2500 leerlingen van middelbare scholen in de stad en in de provincie, maar vanaf dit jaar bouwt zij ook een brug naar het MBO onderwijs. In het geslaagde project Do It Yourself maakten 50 Alfa College studenten in 8 weken zelf een voorstelling onder leiding van theatermakers. Tevens zorgde de internationale programmering dit jaar voor een groeiende aantrekkingskracht voor internationals. Zoals ondertussen van het festival verwacht wordt ook deze editie afgesloten met het succesvolle eindfeest Clash#5, waarin de botsing van beats en performances ook dit jaar weer een groot publiek aan het dansen kreeg.

Ontmoetingen met het publiek vindt Jonge Harten van groot belang. De container op de Vismarkt was afgelopen dagen dé plek waar veel, nog onbekende mensen, elkaar ontmoetten. Zo werd er gedate en schreven mensen die elkaar eerst nog niet kenden brieven aan elkaar. Ook De Grote Harten Club (een groep van jongeren tussen de 18 en 29 jaar, in samenwerking met het Grand Theatre) en De Nieuwe Harten Club (jongeren tussen de 12 en 16 jaar) waren van de partij en vervolgen ook naar het festival het gesprek met de organisatie om nog meer inzicht te krijgen in de doelgroep. Naast dit alles was het Jonge Harten Festivalhart in de Oosterstraat gedurende de 9 festivaldagen de belangrijkste plaats voor ontmoetingen en het gesprek tussen theatermakers, publiek en vrijwilligers. En ook de Awkward Aftertalks die na afloop van een groot aantal voorstellingen plaats vonden zorgden voor een warme en open dialoog tussen publiek en theatermaker.

Recensies:
Een greep uit een aantal mooie recensies van voorstellingen op Jonge Harten 2018.

Fien Leysen koppelt in het schitterende concept Wat (Niet) Weg Is, haar persoonlijke geschiedenis aan het universele begrip gemis. Een zinnige, mooie en empathische productie die je aan het denken zet. Het zou mooi zijn wanneer politici die ‘jeuk’ krijgen van ‘hoge cultuur’ eens een kijkje zouden nemen bij zoiets. Al was het maar één keer“. – Dagblad van het Noorden

De onderzoeksvoorstelling NNT raw III: Er Zal Iemand Komen van Liliane Brakema werd door de Theaterkrant omschreven als “een intrigerend concept, om zo’n ‘theatraal onderzoek’ te verheffen tot een officieel voortraject, compleet met try-out, première en nagesprekken. Dat maakt dat je als toeschouwer heel anders de zaal betreedt. Je voelt je machtiger dan normaal, medemaker bijna. Je zou dat kunnen uitleggen als een geraffineerde marketingtruc: nu we dit voorwerk hebben gezien, gaan we over een jaar natuurlijk ook kaartjes kopen voor het eindproduct. Maar dat is te gemakkelijk. Want tegelijkertijd vráágt Brakema ook meer van ons. Zij maakt ons medeverantwoordelijk voor haar definitieve voorstelling.”

“De regie en de choreografie, neergezet in een U-vorm van 15 hangende tl-buizen, zijn strak. Het spel van Claire Hordijk en Leandro Ceder, en hun haast muzikale tekstbeheersing, is meesterlijk. Hoe kan een jonge regisseur al zo ver zijn?” – Dagblad van het Noorden over Chimo zei Lila van Silke van Kamp.

SoundTrack Vol. 1 is speciaal gemaakt voor Jonge Harten en is hierna niet meer te zien. Doodzonde. De vijf krachtige performances verdienen veel meer publiek dan nu per voorstelling bereikt wordt“. – Theaterkrant. “Er zijn veel maffe ideeën. En daarboven heb je nog de krankzinnige. Zoals dat van De Noorderlingen. En dan lukt ’t nog ook” – Dagblad van het Noorden.

“Spel, tempo en choreografie zijn heel precies, de halfduistere, steeds van kleur wisselende belichting is heel fraai. Je blijft kijken omdat je blijft hopen op een ontknoping.” – Theaterkrant over Matisklo van Bosse Provoost. 

Het was een zeer geslaagde editie! Jonge Harten wil graag haar publiek bedanken en al haar samenwerkingspartners, waaronder het Grand Theatre, De Oosterpoort en de Stadsschouwburg Groningen.

Jonge Harten vindt in 2019 plaats van 15 tot en met 23 november.