ROUTEmakers zijn bekend! - Jonge Harten

ROUTEmakers zijn bekend!

Stel je voor je zit net in de brugklas, in een nieuwe stad en een nieuwe omgeving. Je staat voor het eerst op eigen benen en je krijgt eindelijk de ruimte om de wereld te gaan ontdekken. Maar hoe doe je dat dan? Waar begint jouw zoektocht? Jonge Harten helpt de onderbouwleerlingen daarbij een handje. Voor brugklassers organiseren wij namelijk DE ROUTE.

DE ROUTE is een dwaal/ontdekkingstocht door de stad. Jonge kunstenaars en jongeren ontmoeten elkaar en maken kennis met elkaars leefwerelden. Er wordt geëxperimenteerd met verschillende vormen van theater. Het doel is om het jonge publiek een inkijk te geven in
de wereld van de (podium)kunsten en jonge kunstenaars kennis te laten maken met een jong publiek.

MAKERS VAN DE ROUTE

(Gegroet) door Yaël Korse en Doris Wennekers
Hoi. Hai. Doei. Hee. Hallo. Goede dag. Nice to meet you? We hebben elkaar ontmoet en we ontmoeten elkaar telkens weer. Soms via anderen, soms vanuit onszelf. Vluchtig of afgesproken. Sommigen brengen herinneringen voor het leven mee. Het kan snel gaan. Escaleren in een gevecht. Ren je dan weg? Of blijf je staan. Of juist met gemak heel hecht. Ren je dan weg? Of blijf je staan.

Yaël en Doris gaan het aan. De diepte in of op de oppervlakte blijven. Kort, vertraagd, lang, versneld. Akward en chill. (Gegroet) is een fysiek theatrale performance over en met ontmoetingen. Van de ongemakkelijke eerste flirt tot een verhitte discussie. Herinneringen die diepe indrukken hebben achtergelaten en zo voorbij zijn gegaan. Vanuit beweging hebben Yaël Korse en Doris Wennekers de abstractie van het lichaam en de samenkomst van twee lichamen bij elkaar onderzocht.

1000 dingen die gebeuren door Hannah Vrijenhoek en Gijs Top
Waar ben jij eigenlijk, nu, op dit moment? Ken je deze plek? Heb je hier wel eens gelopen? Heb je hier weleens stil gestaan of gezeten? Zie je deze plek nu voor het eerst? Ik ben benieuwd naar welke dingen jij hier ziet. Misschien zie je iets wat ik niet zie… Misschien zie je iets wat ik nooit zal zien. Misschien zien we hetzelfde en gebeurt er wat anders in jouw hoofd. Hier zijn 1000 dingen die gebeuren.

Saaie dingen. Mooie dingen. Enge dingen. Levens veranderende dingen. Nietszeggende dingen. Luide dingen. Grote dingen. Onzichtbare dingen. Dingen. Dingen. Dingen. Dingen. Dingen. Dingen. Dingen. Dingen. Dingen. Dingen. Dingen. Dingen. Dingen. Dingen. Dingen. Dingen. Dingen in ons hoofd. Dingen op de straat. Dingen tussen mensen. Dingen die je voelt. Dingen tussen planten. Dingen onder de grond. Dingen in je telefoon.

Wat zou er veranderen als je vanaf nu niks meer kan zien? Wat is meer waar? Wat je denkt dat gebeurt? Wat je voelt dat gebeurt? Of wat je ziet dat gebeurt? Is de wereld die jij ziet dezelfde als die ik zie? Gebeuren daar dezelfde dingen? En zijn die dan ook even belangrijk?

Brandstapel door Maggie Symonds

Tijdens DE ROUTE speel ik mijn performance: BRANDSTAPEL.

BRANDSTAPEL is een muzikale performance in het gebouw van Kunstpunt. In deze performance zien we een jonge vrouw die alle twijfels, onzekerheden en angsten die we hebben op het vuur gooit en vind dat we onze échte ik moeten zijn. Want er is geen tijd voor onzekerheid toch?

Maar hoe zeker is deze persoon daar zelf eigenlijk over? Er is iets vreemds aan haar uiterlijk wat niet meteen te plaatsen is… Zang, gitaar en tekst komen samen in deze performance BRANDSTAPEL.

‘’Kom hier, dump al je demonen bij mij
Kom hier, laat de geesten uit je verleden los
Kom hier, be who you are
Kom hier, be who YOU are‘’  

Drup door Demi Wester
Enorme bosbranden. Smeltende ijskappen. Overstromingen. Een ijsbeer die op een kleine ijsschots op de oceaan drijft. Het zijn beelden die steeds maar weer voorbijflitsen. De boodschap: we leven in een klimaatcrisis en als er nu geen veranderingen plaatsvinden dan is de aarde over een aantal decennia misschien wel geen leefbare plek meer.

“Soms vind ik dat idee zo eng dat ik geen idee heb wat ik ermee aan moet. En soms voelt het ook als een ver-van-mijn-bedshow. Want als ik door de stad fiets terwijl ik zachtjes meezing met het nieuwe album van Harry Styles en de vogeltjes fluiten, waar is die hele crisis dan? Ik nodig je uit om van je fiets te stappen. Laten we eens stilstaan en de tijd nemen om de ruimte te bekijken waar we normaal gesproken gedachteloos doorheen wandelen en fietsen. Zijn de sporen en verhalen van de klimaatcrisis ook te vinden in de ruimte om ons heen en misschien wel zelfs in ons? En als dat zo is, wat moet er volgens jou dan gebeuren? In de audio-ervaring Drup nodig ik, Demi, je uit om samen met mij te ervaren, en te denken over wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren.”

Gedane zaken door Renske van Oosterhout
Krijg je een boete voor zweetvoeten? Wanneer mag je iemand slaan? Mag je f*ck de koning roepen? Wanneer laat jij de regels gaan?
Wat is goed en wat is fout? Wat is recht en wat is krom? De keuze is aan jou. Draai jij gedane zaken om?

Gedane zaken is een korte interactieve voorstelling over recht, gebaseerd op het boek De Zweetvoetenman van Annet Huizing en Margot Westerman. Verschillende casussen komen aan bod, zoals: De zweetvoetenman die een rechtszaak aanspande omdat hij zonder schoenen met zijn stinkvoeten in de bieb wilde zitten, of een vergiftigde taart die per ongeluk aan de verkeerde werd voorgeschoteld, of wanneer vrijheid van meningsuiting omslaat in kwetsen.

Spelers en publiek gaan samen op zoek naar rechtvaardige straffen, of misschien wel een hele andere oplossing? Komt de uitkomst overeen met de uitspraak van de rechter? Gedane zaken nemen geen keer, maar hoe voorkom je de tweede keer?

Werk door de studenten van het Excellentiejaar van MBO Theaterschool Rotterdam

Jonge Harten heeft de studenten van het Excellentiejaar van MBO Theaterschool Rotterdam uitgenodigd om te maken, te ontdekken, en te spelen voor en met Jonge Harten.  

9 jonge mensen vormen dit jaar het Excellentiejaar op de MBO Theaterschool Rotterdam. Uit alle windstreken komen ze op de fiets, met de metro, of trein komen ze. Om zich een jaar te verdiepen als podiumkunstenaar. Vanuit alle wijken uit Rotterdam, maar ook de Nederlandse Antillen, het Midden Oosten en zelfs Berkel en Rodenrijs.

In al hun diversiteit zijn ze verbonden in hun drang om te maken. De een startend vanuit beweging, de ander vanuit muzikaliteit. En waar de een wil spelen Spelen SPELEN, wil de ander vooral maken (Maken MAKEN!).

 Vaste prik voor het Excellentiejaar, die zich overigens liever EXCELLENCE noemen, is MAAKLAB. Iedere week maken ze een korte performance of act, steeds met een andere invalshoek. Ze gingen de straat op zoek naar inspiratie, zochten het in de zintuigelijke waarneming en maakten ook het lelijkste wat ze maar konden bedenken.

Speciaal voor Jonge Harten hebben ze zich gestort op het thema ONTWAPENING. Benieuwd wat EXCELLENCE daar mee gaat doen? Zij ook…