The School of Unlived World - Jonge Harten

The School of Unlived World

Jonge Harten ‘herbergt’ dit jaar een onderzoeksweekend van The School of Unlived Worlds in Wongema (Hornhuizen). Naast het laten zien van ‘af werk’ willen we de plek zijn waar nieuwe ideeën onderzocht mogen worden. Juist dit jaar; met ontwapening als thema steken we onze nek uit voor een project als deze omdat het moeilijk is een tegengeluid te laten horen in een schreeuwende massa. De hardste stemmen zijn op dit moment dat alles moet lukken en succesvol moet zijn. Daar zetten wij graag iets tegenover.

Dat is wat theatermakers Emke Idema, Doke Pauwels en Marie Groothof ook doen; een alternatief onderzoeken over hoe een relatie aan te gaan met de plek waar je leeft. Er zijn zoveel dingen voor ons vanzelfsprekend geworden, maar zijn ze dat eigenlijk wel?

Wat als je er heel anders instapt of aan begint; welke relatie ontstaat er dan met je omgeving?

Tijdens een manifestatie van drie dagen, met een groep van 11 moedige en ambitieuze deelnemers (waaronder een moleculair bioloog, een filosoof, een boswachter, een creatief producent, een Groningse schrijver), ondergaat de groep artistieke fysieke interventies die speciaal voor de plek ontworpen zijn. De opdrachten die in Milaan ( waar de makers deze zomer werkten) recht deden aan het stedelijke landschap zijn op de het Hoogeland niet per se bruikbaar. Het ‘luide’ landschap rond Hornhuizen daagde de makers tijdens hun lokatiebezoek meteen behoorlijk uit. Wat als het landschap jou iets te vertellen heeft in plaats van andersom?

Wat zo fantastisch is aan het hele concept is dat ons ‘normaal’ wordt bevraagd. Wat als we het eens anders doen, wat levert dat dan op? Deze praktijk die zij neerleggen is van zo een grote waarde voor zoveel vraagstukken waar we voor staan. Alle deelnemers dragen bij aan de School met hun kennis, ondersteunende werkpraktijken, literatuur en inspiratie. Zo wordt de bibliotheek steeds verder gevuld. Baal je nu dat je er niet bij kunt zijn? Volg ze via hun eigen website of meld je alvast aan voor de volgende manifestatie! Wil je als organisate ondersteunen/bijdragen/faciliteren dan is dat ook heel welkom.

Op dinsdag om 14.00 zal er een overdracht plaatsvinden van de opbrengst van deze dagen in Groningen. Mocht je daar bij willen zijn mail dan even naar karlijn@jongeharten.nl

Meer nieuws