FIELD L maandag - Jonge Harten

FIELD L maandag

Jonge Harten

 • Prijs

  € 25

 • Taal

  Nederlands

 • Startlocatie

  Afhankelijk van welke workshop je kiest

 • Kijkwijzer i

  FIELD

Ben jij een jonge maker? Ben je bijna afgestudeerd of ben je net begonnen in het werkveld? Of ben je enorm geïnteresseerd in het makerschap? Kom dan naar de FIELDdagen van Jonge Harten.

Deze FIELD dagen staan in het teken van: ontmoeten, deelnemen en kijken. Binnen de FIELDdagen hebben we verschillende pakketten waar je uit kunt kiezen, namelijk: FIELD, FIELD L en FIELD XL. Zo kun je zelf kiezen wat het beste bij je past.

ONTMOETEN

De ontmoeting vindt plaats via begeleidde gesprekken. Op maandag gaan jonge makers met elkaar en met Jonge Harten in gesprek over het werkveld, wat kom je tegen, hoe start je, waar loop je tegenaan. Er is ruimte voor ontmoeting, nieuwsgierigheid en herkenning. Op dinsdag kunnen jonge makers in gesprek met experts uit het werkveld. We bieden een zo breed mogelijk scala aan experts aan, van makers, regisseurs, schrijvers, (creatief) producenten, zakelijk leiders, curatoren, en programmeurs, etc. Deze gesprekken zitten zowel in het FIELD, FIELD L als FIELD XL pakket.

DEELNEMEN

Als FIELDdeelnemer kun je bij het L en het XL pakket deelnemen aan masterclasses. Je kiest voor één van drie masterclasses. Er worden masterclasses gegeven door onze centrale makers Mohammed Yusuf Boss, en Alexandra Broeder, en een derde die zich meer zal richten op de zakelijke kant van het maken. Lees hieronder meer over de verschillende masterclasses.

KIJKEN

Het laatste doel van FIELD is gezamenlijk kijken naar theater. We hebben verschillende voorstellingen geprogrammeerd die passen bij FIELD. Het kijk onderdeel zit zowel in FIELD, FIELD L als FIELD XL.

PROGRAMMA FIELD L  MAANDAG

MASTERCLASS – De kantelende werkelijkheid van Alexandra Broeder

‘De grond waarop wij staan, hè, die ziet er wel heel solide uit, maar er hoeft maar dát te gebeuren of je zakt erdoor. En als je er eenmaal door bent gezakt, kun je het wel vergeten. Dan kom je nooit meer terug naar de oppervlakte. Dan moet je je in de donkere wereld eronder maar in je eentje zien te redden.’ – Haruki Murakami

In deze masterclass neemt theatermaker Alexandra Broeder je mee in de wereld van haar grote inspiratiebron, de Japanse schrijver Haruki Murakami. Murakami creëert wonderlijke parallelle werelden. Het zijn werelden die in verbinding staan met het onderbewustzijn van de, vaak jongvolwassen, personages. Het is nooit helemaal duidelijk of deze werelden zich in het binnenste van een personage bevinden – een plek die iemand heeft gecreëerd uit onvermogen tot leven. Of dat deze plekken echt bestaan en dat wij er allemaal in terecht kunnen komen als we hier ontvankelijk voor zijn en net even een verkeerde afslag nemen. Welke plek het ook moge zijn, treedt binnen.

Masterclass X_YUSUF_BOSS

X_YUSUF_BOSS vertrekt vanuit de hiphop en het each one teach one principe. Vanuit die filosofie oefenen we een houding dat je naast iets haalt ook iets komt brengen. Welke werelden en perspectief draag je bij en hoe kunnen we dat uitwisselen? We hebben altijd een ander nodig om werk te creëren. Zo brengen we verschillende werelden samen. In de masterclass leert Mohamed een aantal methodes die we hanteren. Daarnaast leer je de flow van kennisoverdracht van generatie op generatie waar community building centraal staat.

Masterclass zakelijk

Je bent nieuwe maker en op zoek naar een speelplek, hoe verkoop je je werk? We gaan in gesprek met een programmeur van een theater en een zakelijk leider. Hoe presenteer je je werk, hoe bepaal je een uitkoopsom en hoe weet je welke speelplek voor jouw voorstelling relevant is? Station Noord en Grand Theatre geven in de zakelijke masterclass antwoord op deze vragen en geven je handvatten om verder te gaan in je carrière.

Station Noord en Grand Theatre ondersteunen nieuwe theatermakers om in het noorden hun talenten te ontwikkelen en hun carrières op gang te brengen.  netwerkorganisatie voor de ontwikkeling van podiumkunsttalent in Noord-Nederland. Zeventien partnerorganisaties bundelen krachten en kwaliteiten om de mogelijkheden voor beginnende makers uit te breiden. Station Noord biedt talenten uit verschillende disciplines kansen om hun artistieke dromen vorm te geven. Naast het ontwikkelen van artistieke doelen van een maker, vinden we het belangrijk dat er zakelijke, productionele en persoonlijke capaciteiten en vaardigheden opgebouwd worden.

Grand Theatre speelt een sleutelrol in de artistieke productie en talentontwikkeling in het noorden en slaat hierbij bruggen tussen lokale en internationale circuits van podiumkunsten. In samenwerking met culturele en niet-culturele partners vergroten en verstevigen we de aanwezigheid van kunstenaars en producenten in de stad. Wij nodigen makers uit om hier te komen werken, coproduceren (inter)nationale producties, bouwen decors in onze werkplaats, bieden talent een repetitieplek en ondersteunen met onze technische, artistieke en productionele expertise.

Join the Jonge Harten Family

Word crew member bij Jonge Harten 2022

Choose your battles

JONGE HARTEN KIJKWIJZER

Jonge Harten biedt natuurlijk een lekker divers programma, maar waar begin je dan met kiezen? Om de boel enigszins te verhelderen hebben we drie grote lijnen waar we ons dit jaar op focussen en die je dus terugziet in ons programma. Zodat jij makkelijk kunt kiezen welke lijn het beste bij je past en waar jij op dit moment zin in hebt. Hieronder heb je onze lijnen op een rijtje. Waar ga jij voor?

FIELD

FIELD is in het leven geroepen om de band met jong talent aan te scherpen en zowel de kunstenaars als het festival de kans te geven om op langere termijn mensen te ondersteunen en hun “dromen” tot ontplooiing te laten komen. We richten ons in het bijzonder tot studenten waarvan we (na gesprekken en voorstellingen) het gevoel hebben dat ze zich als maker verbinden met de wereld daarbuiten. Op een bewuste, kritische en eigenzinnige manier.

Noodzaak

Het moet nu!Na een tijd van corona is het tijd om na te denken hoe we verder willen, waar we veranderingen willen maken en hoe we willen herstellen. Want hoe gaat het eigenlijk met ons? Hoe gaat het eigenlijk met jou? Wat willen we nu aan de wereld vertellen? En wat wil de wereld ons vertellen? Welke onderwerpen moeten er nu op de agenda komen te staan?

Ontwapening

Het thema van Jonge Harten 2022 is ontwapening. Oorlog, conflicten, klimaatcrisis en een onstilbare groeihonger maken de wereld tot een plek die steeds onveiliger is. We horen verhalen over angst voor wapens en geweld en de angst om kwetsbaar te durven zijn. Kortom er zijn aardig wat uitdagingen in ‘onze tijd’. Wie heeft de antwoorden en oplossingen? Wijzelf! Gaan we ons verdedigen of aanvaarden we waar we ons in bevinden? En gaan we ons aanpassen aan de onontkoombare realiteit dat het anders moet? Let's choose our battles! We dagen je met deze editie van Jonge Harten uit om de focus te leggen op dat wat voor jou echt waardevol en noodzakelijk is. De keuze is aan jou hoe je dit doet.

Rolmodel

Voor wie ben jij een rolmodel? En op welke manier wil je dat uitdragen? Wie zijn jouw rolmodellen? En welke stemmen mogen er volgens jou meer gehoord worden? Laat onze (theater)makers jou gidsen om jouw stem te vinden en te laten horen. Laat hen tijdens ons festival een rolmodel voor je zijn en laat je inspireren.

STAGE

Een programmalijn waarin we makende jongeren op het podium zetten en waarin je zelf mee kunt doen aan toffe masterclasses. Wij zorgen ervoor dat je de hele dag lekker in de watten wordt gelegd en natuurlijk sluiten we de dag af met een vet feest.

Talk

Tijdens Jonge Harten hopen we dat veel verschillende mensen met elkaar praten, omdat wij denken dat praten helpt. Helpt om elkaar te begrijpen en om nieuwe inzichten over jezelf op te doen. We nodigen hier in onze TALKS op verschillende momenten en in verschillende vormen professionals, leerlingen, theatermakers, ervaringsdeskundigen en publiek voor uit.

Toekomst

Hoe we het ook wenden of keren de toekomst die komt er wel. En hoe die eruit gaat zien, daar hebben we zelf invloed op. Wat hoop jij dat de toekomst jou gaat brengen?

Kom je er toch nog niet helemaal uit? Geen nood: stuur een mailtje naar info@jongeharten.nl en vraag om nadere toelichting. Vermeld de titel van de voorstelling en waar je graag meer duidelijkheid over wilt hebben (is dit iets om met mijn vriend/vriendin naartoe te gaan? het is misschien wel grappig maar toch niet vulgair? dat soort vragen). De programmeurs van het festival geven je dan persoonlijk het verlossende antwoord!