Het Spektakel - Jonge Harten

Het Spektakel

Club NEL

 • Taal

  Nederlands

 • Prijs

  < 29 € 10,-
  > 29 € 15,-

 • Locatie

  Enne Jans Heerd, Maarhuizen 

 • Duur voorstelling

  60 minuten

 • Credits

  Met Anna Raadsveld, Stan Vreeken en Mats Voshol | Techniek Sonne Scheermakers | Productie Vyne de Ruyter en Rick Zijlstra | Research en randprogramma Lisa Frenkel |  Montage podcast Remko Smids | Beeld Lotte Roza Frenkel | Marketing Esther Kloosterman. 

 • Kijkwijzer i

  Rolmodel

Wanneer is jouw leven een spektakel?

‘Ik ben altijd aan het wachten. Totdat het dagelijkse leven eindelijk ophoudt en het echte leven begint. Tot iets zich aan mij openbaart ofzo.’

Al wachtend op het ‘spektakel’ ontvouwt zich de voorstelling. Door te wachten ontstaat ruimte waarin we zijn ontdaan van de snelheid. We zijn genoodzaakt pas op de plaats te maken en ons te verhouden naar de situatie waarin we ons op dat moment bevinden. Zowel Anna, Stan en Mats, als ook het publiek. Hierdoor krijgen we de kans opnieuw naar de omgeving, maar ook naar onszelf te kijken. Zo ontstaat dan toch een spektakel, daar waar we het niet hadden bedacht.

Door de combinatie van verschillende disciplines, liedjes, gesproken en gezongen teksten ontstaat uiteindelijk een dynamisch geheel, kenmerkend voor Club NEL: Klein van opzet, met grote impact.

Club NEL bestaat uit een groep jonge makers die projecten ontwikkelt buiten de grenzen van de randstad. De kernleden van Club NEL zijn: Anna Raadsveld (maker en artistiek leider), Vyne de Ruyter (zakelijk leider), Stan Vreeken (maker en muzikant), Mats Voshol (muzikant) en Lisa Frenkel (research en randprogrammering). De meeste makers van Club NEL hebben hun wortels in Noord-Nederland. Zij voelen zich verbonden met de ruimte en de vrijheid die deze regio ons biedt, en ook met het hier aanwezige publiek. Een publiek dat openstaat voor nieuwe vormen van theater op niet geijkte plekken. 

Nagesprek op 21 november met Gijs van Rhijn

Naar aanleiding van de voorstelling ‘Het Spektakel’ gaat Club NEL in gesprek over het thema ‘Stad versus platteland’. Verhuizing vanuit Amsterdam terug naar het Friese platteland is voor actrice Anna Raadsveld inspiratie geweest voor het ontwikkelen van deze voorstelling. De randstad is uiteindelijk niet de plek waar ze gelukkig kan wonen, maar is er op het (Friese) platteland wel genoeg werk voor een actrice/theatermaker?

Het idee lijkt nog steeds te leven dat je voor cultuur naar de randstad moet. Jammer eigenlijk!  Het platteland heeft zo veel te bieden, ook op het gebied van cultuur, maar wat precies? Hoe verhoudt het platteland zich ten opzichte van cultuur? En visa versa. Daarover gaan wij in gesprek met niemand minder dan Gijs van Rhijn. Gijs woont samen met zijn vriendin Mayke en twee zonen op de prachtige plek de Enne Jans Heerd in Winsum. Dit is tevens de locatie waar de voorstelling staat.

Nu de laatste boer deze boerderij verlaten heeft, breekt er een nieuw hoofdstuk aan voor dit bijzondere rijksmonument. Momenteel wordt er hard gewerkt aan een nieuwe toekomst voor deze prachtige plek, een plek waar je natuur en cultuur kunt beleven.

Join the Jonge Harten Family

Word crew member bij Jonge Harten 2022

Word diehard theaterfan, koop een Festivalticket!

JONGE HARTEN 2020 IN DRIE GROTE LIJNEN

Jonge Harten biedt natuurlijk een lekker divers programma, maar waar begin je dan met kiezen? Om de boel enigszins te verhelderen hebben we drie grote lijnen waar we ons dit jaar op focussen en die je dus terugziet in ons programma. Zodat jij makkelijk kunt kiezen welke lijn het beste bij je past en waar jij op dit moment zin in hebt. Hieronder heb je onze lijnen op een rijtje. Waar ga jij voor?

FIELD

FIELD is in het leven geroepen om de band met jong talent aan te scherpen en zowel de kunstenaars als het festival de kans te geven om op langere termijn mensen te ondersteunen en hun “dromen” tot ontplooiing te laten komen. We richten ons in het bijzonder tot studenten waarvan we (na gesprekken en voorstellingen) het gevoel hebben dat ze zich als maker verbinden met de wereld daarbuiten. Op een bewuste, kritische en eigenzinnige manier.

Noodzaak

Het moet nu!Na een tijd van corona is het tijd om na te denken hoe we verder willen, waar we veranderingen willen maken en hoe we willen herstellen. Want hoe gaat het eigenlijk met ons? Hoe gaat het eigenlijk met jou? Wat willen we nu aan de wereld vertellen? En wat wil de wereld ons vertellen? Welke onderwerpen moeten er nu op de agenda komen te staan?

Ontwapening

Het thema van Jonge Harten 2022 is ontwapening. Oorlog, conflicten, klimaatcrisis en een onstilbare groeihonger maken de wereld tot een plek die steeds onveiliger is. We horen verhalen over angst voor wapens en geweld en de angst om kwetsbaar te durven zijn. Kortom er zijn aardig wat uitdagingen in ‘onze tijd’. Wie heeft de antwoorden en oplossingen? Wijzelf! Gaan we ons verdedigen of aanvaarden we waar we ons in bevinden? En gaan we ons aanpassen aan de onontkoombare realiteit dat het anders moet? Let's choose our battles! We dagen je met deze editie van Jonge Harten uit om de focus te leggen op dat wat voor jou echt waardevol en noodzakelijk is. De keuze is aan jou hoe je dit doet.

Rolmodel

Voor wie ben jij een rolmodel? En op welke manier wil je dat uitdragen? Wie zijn jouw rolmodellen? En welke stemmen mogen er volgens jou meer gehoord worden? Laat onze (theater)makers jou gidsen om jouw stem te vinden en te laten horen. Laat hen tijdens ons festival een rolmodel voor je zijn en laat je inspireren.

STAGE

Een programmalijn waarin we makende jongeren op het podium zetten en waarin je zelf mee kunt doen aan toffe masterclasses. Wij zorgen ervoor dat je de hele dag lekker in de watten wordt gelegd en natuurlijk sluiten we de dag af met een vet feest, door niemand minder dan Clash!

Talk

Toekomst

Hoe we het ook wenden of keren de toekomst die komt er wel. En hoe die eruit gaat zien, daar hebben we zelf invloed op. Wat hoop jij dat de toekomst jou gaat brengen?

Kom je er toch nog niet helemaal uit? Geen nood: stuur een mailtje naar info@jongeharten.nl en vraag om nadere toelichting. Vermeld de titel van de voorstelling en waar je graag meer duidelijkheid over wilt hebben (is dit iets om met mijn vriend/vriendin naartoe te gaan? het is misschien wel grappig maar toch niet vulgair? dat soort vragen). De programmeurs van het festival geven je dan persoonlijk het verlossende antwoord!