Wanneer is jouw leven een spektakel?
‘Ik ben altijd aan het wachten. Totdat het dagelijkse leven eindelijk ophoudt en het echte leven begint. Tot iets zich aan mij openbaart ofzo.’
Al wachtend op het ‘spektakel’ ontvouwt zich de voorstelling. Door te wachten ontstaat ruimte waarin we zijn ontdaan van de snelheid. We zijn genoodzaakt pas op de plaats te maken en ons te verhouden naar de situatie waarin we ons op dat moment bevinden. Zowel Anna, Stan en Mats, als ook het publiek. Hierdoor krijgen we de kans opnieuw naar de omgeving, maar ook naar onszelf te kijken. Zo ontstaat dan toch een spektakel, daar waar we het niet hadden bedacht.
Door de combinatie van verschillende disciplines, liedjes, gesproken en gezongen teksten ontstaat uiteindelijk een dynamisch geheel, kenmerkend voor Club NEL: Klein van opzet, met grote impact.
Club NEL bestaat uit een groep jonge makers die projecten ontwikkelt buiten de grenzen van de randstad. De kernleden van Club NEL zijn: Anna Raadsveld (maker en artistiek leider), Vyne de Ruyter (zakelijk leider), Stan Vreeken (maker en muzikant), Mats Voshol (muzikant) en Lisa Frenkel (research en randprogrammering). De meeste makers van Club NEL hebben hun wortels in Noord-Nederland. Zij voelen zich verbonden met de ruimte en de vrijheid die deze regio ons biedt, en ook met het hier aanwezige publiek. Een publiek dat openstaat voor nieuwe vormen van theater op niet geijkte plekken.
Nagesprek op 21 november met Gijs van Rhijn
Naar aanleiding van de voorstelling ‘Het Spektakel’ gaat Club NEL in gesprek over het thema ‘Stad versus platteland’. Verhuizing vanuit Amsterdam terug naar het Friese platteland is voor actrice Anna Raadsveld inspiratie geweest voor het ontwikkelen van deze voorstelling. De randstad is uiteindelijk niet de plek waar ze gelukkig kan wonen, maar is er op het (Friese) platteland wel genoeg werk voor een actrice/theatermaker?
Het idee lijkt nog steeds te leven dat je voor cultuur naar de randstad moet. Jammer eigenlijk! Het platteland heeft zo veel te bieden, ook op het gebied van cultuur, maar wat precies? Hoe verhoudt het platteland zich ten opzichte van cultuur? En visa versa. Daarover gaan wij in gesprek met niemand minder dan Gijs van Rhijn. Gijs woont samen met zijn vriendin Mayke en twee zonen op de prachtige plek de Enne Jans Heerd in Winsum. Dit is tevens de locatie waar de voorstelling staat.
Nu de laatste boer deze boerderij verlaten heeft, breekt er een nieuw hoofdstuk aan voor dit bijzondere rijksmonument. Momenteel wordt er hard gewerkt aan een nieuwe toekomst voor deze prachtige plek, een plek waar je natuur en cultuur kunt beleven.
Shape it, be it, own it!