Luisterwandeling Op Maarhuizen - Jonge Harten

Luisterwandeling Op Maarhuizen

CLUB NEL

 • Prijs

  Gratis

 • Duur

  30 min

 • Aanvangstijd

  Je kunt zelf je aanvangstijd kiezen. De wandeling is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang

 • Locatie

  Enne Jans Heerd 

 • Kijkwijzer i

  Ontwapening Toekomst

Luisterwandeling Op Maarhuizen

Wat zie je wanneer je langer kijkt? Verandert een plek door een verhaal? Wat is de geschiedenis van het landschap waarin jij je bevindt? En de toekomst? Club NEL maakte in opdracht van Staatsbosbeheer en Stichting Op Maarhuizen een luisterwandeling over en rondom de Enne Jans Heerd op Maarhuizen. Een plek met een rijke geschiedenis, waar op dit moment hard wordt getimmerd aan de toekomst. Tijdens deze luisterwandeling mag je stilstaan. Stilstaan bij de tijd, bij de verhalen en bij het landschap. Club NEL nodigt je uit even onderdeel te zijn van dit landschap, dat vele gedaantes kent, al lijkt het misschien onaangetast, alsof de tijd hier heeft stilgestaan.

De tekst is geschreven door Anna Raadsveld en Lisa Frenkel. De muziek is gemaakt door Stan Vreeken (liedjes) en Mats Voshol (compositie).

Je bent welkom op Maarhuizen van zonsopgang tot zonsondergang. De wandeling duurt ongeveer een half uur en is niet geheel rolstoeltoegankelijk. We raden aan stevige schoenen te dragen. De verhalen kunnen op mobiele telefoons via qr codes worden beluisterd. Deze qr codes bevinden zich langs de wandelroute en start achter op het erf van de Heerd. Parkeren kan langs de weg. Gebruik oordopjes voor de optimale luisterervaring!

Op Maarhuizen en Staatsbosbeheer

Stichting Enne Jans Heerd en de sociale onderneming Op Maarhuizen werken samen met Staatsbosbeheer aan een nieuw hoofdstuk voor de eeuwenoude wierde Maarhuizen. Vanaf 2023 opent hier een podium voor cultuur en natuur in en om de monumentale boerderij Enne Jans Heerd. Doel van deze ontwikkeling is het openstellen van deze bijzondere Groningse plek en het delen van de vele verhalen uit de rijke geschiedenis.

Club NEL

Club NEL is een platform waar onderzoek centraal staat. Concreet betekent dit dat we niet vooraf bepalen in welke vorm we naar buiten treden, maar draaien we het om. Het onderzoek is het vertrekpunt en leidend voor de uiteindelijke vorm. Dit kan resulteren in een voorstelling, audiowandeling, een installatie, een gespreksavond of een workshopmiddag. Als platform gaat Club NEL graag samenwerkingen aan en zoekt het in deze samenwerking naar de verdieping. Uiteindelijk ligt de focus in iedere vorm op de wisselwerking tussen Club NEL en het publiek. We staan het liefst stil en beschouwen ogenschijnlijke vanzelfsprekendheden die toch kunnen veranderen wanneer je echt goed kijkt.

Jonge Harten

Choose your battles

Choose your battles

JONGE HARTEN KIJKWIJZER

Jonge Harten biedt natuurlijk een lekker divers programma, maar waar begin je dan met kiezen? Om de boel enigszins te verhelderen hebben we drie grote lijnen waar we ons dit jaar op focussen en die je dus terugziet in ons programma. Zodat jij makkelijk kunt kiezen welke lijn het beste bij je past en waar jij op dit moment zin in hebt. Hieronder heb je onze lijnen op een rijtje. Waar ga jij voor?

FIELD

FIELD is in het leven geroepen om de band met jong talent aan te scherpen en zowel de kunstenaars als het festival de kans te geven om op langere termijn mensen te ondersteunen en hun “dromen” tot ontplooiing te laten komen. We richten ons in het bijzonder tot studenten waarvan we (na gesprekken en voorstellingen) het gevoel hebben dat ze zich als maker verbinden met de wereld daarbuiten. Op een bewuste, kritische en eigenzinnige manier.

Noodzaak

Het moet nu!Na een tijd van corona is het tijd om na te denken hoe we verder willen, waar we veranderingen willen maken en hoe we willen herstellen. Want hoe gaat het eigenlijk met ons? Hoe gaat het eigenlijk met jou? Wat willen we nu aan de wereld vertellen? En wat wil de wereld ons vertellen? Welke onderwerpen moeten er nu op de agenda komen te staan?

Ontwapening

Het thema van Jonge Harten 2022 is ontwapening. Oorlog, conflicten, klimaatcrisis en een onstilbare groeihonger maken de wereld tot een plek die steeds onveiliger is. We horen verhalen over angst voor wapens en geweld en de angst om kwetsbaar te durven zijn. Kortom er zijn aardig wat uitdagingen in ‘onze tijd’. Wie heeft de antwoorden en oplossingen? Wijzelf! Gaan we ons verdedigen of aanvaarden we waar we ons in bevinden? En gaan we ons aanpassen aan de onontkoombare realiteit dat het anders moet? Let's choose our battles! We dagen je met deze editie van Jonge Harten uit om de focus te leggen op dat wat voor jou echt waardevol en noodzakelijk is. De keuze is aan jou hoe je dit doet.

Rolmodel

Voor wie ben jij een rolmodel? En op welke manier wil je dat uitdragen? Wie zijn jouw rolmodellen? En welke stemmen mogen er volgens jou meer gehoord worden? Laat onze (theater)makers jou gidsen om jouw stem te vinden en te laten horen. Laat hen tijdens ons festival een rolmodel voor je zijn en laat je inspireren.

STAGE

Een programmalijn waarin we makende jongeren op het podium zetten en waarin je zelf mee kunt doen aan toffe masterclasses. Wij zorgen ervoor dat je de hele dag lekker in de watten wordt gelegd en natuurlijk sluiten we de dag af met een vet feest.

Talk

Tijdens Jonge Harten hopen we dat veel verschillende mensen met elkaar praten, omdat wij denken dat praten helpt. Helpt om elkaar te begrijpen en om nieuwe inzichten over jezelf op te doen. We nodigen hier in onze TALKS op verschillende momenten en in verschillende vormen professionals, leerlingen, theatermakers, ervaringsdeskundigen en publiek voor uit.

Toekomst

Hoe we het ook wenden of keren de toekomst die komt er wel. En hoe die eruit gaat zien, daar hebben we zelf invloed op. Wat hoop jij dat de toekomst jou gaat brengen?

Kom je er toch nog niet helemaal uit? Geen nood: stuur een mailtje naar info@jongeharten.nl en vraag om nadere toelichting. Vermeld de titel van de voorstelling en waar je graag meer duidelijkheid over wilt hebben (is dit iets om met mijn vriend/vriendin naartoe te gaan? het is misschien wel grappig maar toch niet vulgair? dat soort vragen). De programmeurs van het festival geven je dan persoonlijk het verlossende antwoord!