matrimonium - Jonge Harten

matrimonium

het zuid land

Suus Waaijers
 • Prijs

  < 29 jaar € 10,-
  > 29 jaar € 15,-

 • Taal

  Nederlands

 • Duur

  55 minuten

 • Locatie

  Grand Theatre

 • Credits

  concept & regie Hidde Brouwers & Jorg van den Kieboom | tekst Jorg van den Kieboom | spel Julian Kapteijns & Raf Witte | stem Peter Vandemeulebroecke | dramaturgisch advies Mieke Versyp | vormgeving Robin Schijfs | kostuum Hanne Pierrot | licht & techniek Marc Joosen | publiciteit Rozemarijn de Bruin | pr-beeld Suus Waaijers | mogelijk gemaakt door Podium Bloos, Festival Cement, PLAN Brabant, Gemeente Breda, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord Brabant & Vrienden Podiumkunsten Breda | met dank aan Onno witte, Anneke Witte-van Den Broek, Joeri Kapteijns, Yvonne Stiegelis-Kapteijns & Ad van den Kieboom

   

 • Kijkwijzer i

  Ontwapening STAGE

matrimonium vertelt het verhaal van twee koningskinderen die de hoge verwachtingen van hun familie en land zwaar op hun schouders voelen.

Ze worden verondersteld na hun gedwongen huwelijk zo snel mogelijk een troonopvolger op de wereld te zetten om hun twee thuislanden te verenigen. Wat doet de toenemende druk met twee kinderen in het kwetsbare gebied tussen kind zijn en volwassen worden? Weren ze zich tegen de dwang van de bestaande machtsverhoudingen of leggen ze zich neer bij wat van hen wordt verwacht?

het zuid land maakt voorstellingen waarin het kind als acteur en onderwerp centraal staat. Jonge spelers bewegen zich in de producties in een wereld die gedomineerd wordt door regels, denkbeelden en handelingen van volwassenen. matrimonium is de opvolger van de succesvolle monoloog reindier.

 

Join the Jonge Harten Family

Word crew member bij Jonge Harten 2022

Choose your battles

JONGE HARTEN KIJKWIJZER

Jonge Harten biedt natuurlijk een lekker divers programma, maar waar begin je dan met kiezen? Om de boel enigszins te verhelderen hebben we drie grote lijnen waar we ons dit jaar op focussen en die je dus terugziet in ons programma. Zodat jij makkelijk kunt kiezen welke lijn het beste bij je past en waar jij op dit moment zin in hebt. Hieronder heb je onze lijnen op een rijtje. Waar ga jij voor?

FIELD

FIELD is in het leven geroepen om de band met jong talent aan te scherpen en zowel de kunstenaars als het festival de kans te geven om op langere termijn mensen te ondersteunen en hun “dromen” tot ontplooiing te laten komen. We richten ons in het bijzonder tot studenten waarvan we (na gesprekken en voorstellingen) het gevoel hebben dat ze zich als maker verbinden met de wereld daarbuiten. Op een bewuste, kritische en eigenzinnige manier.

Noodzaak

Het moet nu!Na een tijd van corona is het tijd om na te denken hoe we verder willen, waar we veranderingen willen maken en hoe we willen herstellen. Want hoe gaat het eigenlijk met ons? Hoe gaat het eigenlijk met jou? Wat willen we nu aan de wereld vertellen? En wat wil de wereld ons vertellen? Welke onderwerpen moeten er nu op de agenda komen te staan?

Ontwapening

Het thema van Jonge Harten 2022 is ontwapening. Oorlog, conflicten, klimaatcrisis en een onstilbare groeihonger maken de wereld tot een plek die steeds onveiliger is. We horen verhalen over angst voor wapens en geweld en de angst om kwetsbaar te durven zijn. Kortom er zijn aardig wat uitdagingen in ‘onze tijd’. Wie heeft de antwoorden en oplossingen? Wijzelf! Gaan we ons verdedigen of aanvaarden we waar we ons in bevinden? En gaan we ons aanpassen aan de onontkoombare realiteit dat het anders moet? Let's choose our battles! We dagen je met deze editie van Jonge Harten uit om de focus te leggen op dat wat voor jou echt waardevol en noodzakelijk is. De keuze is aan jou hoe je dit doet.

Rolmodel

Voor wie ben jij een rolmodel? En op welke manier wil je dat uitdragen? Wie zijn jouw rolmodellen? En welke stemmen mogen er volgens jou meer gehoord worden? Laat onze (theater)makers jou gidsen om jouw stem te vinden en te laten horen. Laat hen tijdens ons festival een rolmodel voor je zijn en laat je inspireren.

STAGE

Een programmalijn waarin we makende jongeren op het podium zetten en waarin je zelf mee kunt doen aan toffe masterclasses. Wij zorgen ervoor dat je de hele dag lekker in de watten wordt gelegd en natuurlijk sluiten we de dag af met een vet feest.

Talk

Tijdens Jonge Harten hopen we dat veel verschillende mensen met elkaar praten, omdat wij denken dat praten helpt. Helpt om elkaar te begrijpen en om nieuwe inzichten over jezelf op te doen. We nodigen hier in onze TALKS op verschillende momenten en in verschillende vormen professionals, leerlingen, theatermakers, ervaringsdeskundigen en publiek voor uit.

Toekomst

Hoe we het ook wenden of keren de toekomst die komt er wel. En hoe die eruit gaat zien, daar hebben we zelf invloed op. Wat hoop jij dat de toekomst jou gaat brengen?

Kom je er toch nog niet helemaal uit? Geen nood: stuur een mailtje naar info@jongeharten.nl en vraag om nadere toelichting. Vermeld de titel van de voorstelling en waar je graag meer duidelijkheid over wilt hebben (is dit iets om met mijn vriend/vriendin naartoe te gaan? het is misschien wel grappig maar toch niet vulgair? dat soort vragen). De programmeurs van het festival geven je dan persoonlijk het verlossende antwoord!