SCHOOL OF UNLIVED WORLDS   - Jonge Harten

SCHOOL OF UNLIVED WORLDS  

Emke Idema, Doke Pauwels, Marie Groothof

 • Prijs

  € 150, voor overnachting en eten. Het programma is gratis

 • Aanmeld deadline

  tot 7 november via een korte introductie/motivatie naar: info@emkeidema.nl.

 • Duur

  19 t/m 21 november (welkom op de opening op 18 november van Jonge Harten).

 • Locatie

  herberg Wongema, Hornhuizen

 • Kijkwijzer i

  Ontwapening Toekomst

DOE MEE AAN DE SCHOOL OF UNLIVED WORLDS

Werk je in de kunsten, filosofie, ecologie of verwante gebieden? Ben je geïnteresseerd in speelse uitwisseling, experimentele ecologie, belichaamde filosofie? Doe dan 3 dagen (19 t/m 21 november) mee aan de School of Unlived Worlds. Met een groep van 10 deelnemers ontrafel je hoe de voor ons bekende wereld zich op heel andere manieren laat zien als we er op een andere manier instappen.

Voor wie?
Voor (tuinierende) kunstenaars, (spelende) onderzoekers, (dansende) ecologen, (jonge) makers, (filosofische) performers en andere (nieuwsgierige) dieren.

Voor drie dagen van:

 • speelse uitwisseling
 • experimentele ecologie
 • belichaamde filosofie

De School of Unlived Worlds op Jonge Harten
De School of Unlived Worlds is een ruimte om gezamenlijk te leren over de mogelijke relaties met de plek waar we leven. De School landt van 19 tot 21 november in Groningen tijdens Jonge Harten theaterfestival en nodigt een groep van tien nieuwsgierige geesten uit voor drie dagen van uitwisseling en experiment.

Fysieke artistieke interventies
Centraal staat het ontwerpen van fysieke artistieke interventies in de manieren waarop we normaal gezien een relatie aangaan met een plek. Als deelnemer kruip je op handen en voeten door een bos, draai je een half uur lang langzame rondjes om je as, volg je een mier in de stad, zing je mee met het omgevingsgeluid van een weiland of proef je de stenen op je pad. We ontrafelen hoe de voor ons bekende wereld zich op heel andere manieren aan ons laat zien als we er op een andere manier in stappen. De School biedt manieren om de kennis die uit de ervaringen voortkomt te ‘oogsten’. Zo leggen we blinde vlekken en lacunes bloot in onze perceptie en in de verhalen die we normaal gezien van onszelf en onze leefomgeving maken. Daarnaast verzamelen en lezen we inspirerend materiaal van filosofen, ecologen en kunstenaars.

De School is opgericht door theatermaker Emke Idema ism actrice/schrijver Marie Groothof en danser/dramaturg Doke Pauwels. De School werkt met een groeiende groep (ex)deelnemers. Wil je meer weten over de School? Kijk dan even hier.

Practische informatie 

Wanneer: 19 t/m 21 november (welkom op de opening op 18 november van Jonge Harten).
Voor wie: kunstenaars, filosofen, ecologen en andere geïnteresseerden.
kernteam School: Emke Idema, Doke Pauwels, Marie Groothof.
Kosten: 150 euro, voor overnachting en eten. Het programma is gratis
Verblijf: herberg Wongema, Hornhuizen
Aanmelden:kan tot 7 november via een korte introductie/motivatie naar: info@emkeidema.nl.

Dus:
Werk je in de kunsten, filosofie, ecologie of verwante gebieden en wil je meedoen? Stuur dan vóór 7 november een korte introductie/motivatie naar info@emkeidema.nl. Bij meer dan 10 aanmeldingen zullen we een selectie maken. We zoeken daarbij naar een zo divers mogelijke groep.

 

Credits:

De School of Unlived Worlds is mede mogelijk gemaakt door: IN SITU – European Platform for Artistic Creation in Public Space, BASE Milano, Stichting Stranger, Jonge Harten Theaterfestival en Oerol Festival.

Join the Jonge Harten Family

Word crew member bij Jonge Harten 2022

Choose your battles

JONGE HARTEN KIJKWIJZER

Jonge Harten biedt natuurlijk een lekker divers programma, maar waar begin je dan met kiezen? Om de boel enigszins te verhelderen hebben we drie grote lijnen waar we ons dit jaar op focussen en die je dus terugziet in ons programma. Zodat jij makkelijk kunt kiezen welke lijn het beste bij je past en waar jij op dit moment zin in hebt. Hieronder heb je onze lijnen op een rijtje. Waar ga jij voor?

FIELD

FIELD is in het leven geroepen om de band met jong talent aan te scherpen en zowel de kunstenaars als het festival de kans te geven om op langere termijn mensen te ondersteunen en hun “dromen” tot ontplooiing te laten komen. We richten ons in het bijzonder tot studenten waarvan we (na gesprekken en voorstellingen) het gevoel hebben dat ze zich als maker verbinden met de wereld daarbuiten. Op een bewuste, kritische en eigenzinnige manier.

Noodzaak

Het moet nu!Na een tijd van corona is het tijd om na te denken hoe we verder willen, waar we veranderingen willen maken en hoe we willen herstellen. Want hoe gaat het eigenlijk met ons? Hoe gaat het eigenlijk met jou? Wat willen we nu aan de wereld vertellen? En wat wil de wereld ons vertellen? Welke onderwerpen moeten er nu op de agenda komen te staan?

Ontwapening

Het thema van Jonge Harten 2022 is ontwapening. Oorlog, conflicten, klimaatcrisis en een onstilbare groeihonger maken de wereld tot een plek die steeds onveiliger is. We horen verhalen over angst voor wapens en geweld en de angst om kwetsbaar te durven zijn. Kortom er zijn aardig wat uitdagingen in ‘onze tijd’. Wie heeft de antwoorden en oplossingen? Wijzelf! Gaan we ons verdedigen of aanvaarden we waar we ons in bevinden? En gaan we ons aanpassen aan de onontkoombare realiteit dat het anders moet? Let's choose our battles! We dagen je met deze editie van Jonge Harten uit om de focus te leggen op dat wat voor jou echt waardevol en noodzakelijk is. De keuze is aan jou hoe je dit doet.

Rolmodel

Voor wie ben jij een rolmodel? En op welke manier wil je dat uitdragen? Wie zijn jouw rolmodellen? En welke stemmen mogen er volgens jou meer gehoord worden? Laat onze (theater)makers jou gidsen om jouw stem te vinden en te laten horen. Laat hen tijdens ons festival een rolmodel voor je zijn en laat je inspireren.

STAGE

Een programmalijn waarin we makende jongeren op het podium zetten en waarin je zelf mee kunt doen aan toffe masterclasses. Wij zorgen ervoor dat je de hele dag lekker in de watten wordt gelegd en natuurlijk sluiten we de dag af met een vet feest.

Talk

Tijdens Jonge Harten hopen we dat veel verschillende mensen met elkaar praten, omdat wij denken dat praten helpt. Helpt om elkaar te begrijpen en om nieuwe inzichten over jezelf op te doen. We nodigen hier in onze TALKS op verschillende momenten en in verschillende vormen professionals, leerlingen, theatermakers, ervaringsdeskundigen en publiek voor uit.

Toekomst

Hoe we het ook wenden of keren de toekomst die komt er wel. En hoe die eruit gaat zien, daar hebben we zelf invloed op. Wat hoop jij dat de toekomst jou gaat brengen?

Kom je er toch nog niet helemaal uit? Geen nood: stuur een mailtje naar info@jongeharten.nl en vraag om nadere toelichting. Vermeld de titel van de voorstelling en waar je graag meer duidelijkheid over wilt hebben (is dit iets om met mijn vriend/vriendin naartoe te gaan? het is misschien wel grappig maar toch niet vulgair? dat soort vragen). De programmeurs van het festival geven je dan persoonlijk het verlossende antwoord!