TALK: Joke Hermsen & Alexandra Broeder - Jonge Harten

TALK: Joke Hermsen & Alexandra Broeder

Joke Hermsen & Alexandra Broeder

 • Prijs

  < 29 jaar € 2,50
  > 29 jaar € 5,-

 • Duur

  1 uur

 • Locatie

  Grand Theatre

 • Kijkwijzer i

  Noodzaak Ontwapening Talk

Tijdens Jonge Harten hopen we dat veel verschillende mensen met elkaar praten, omdat wij denken dat praten helpt.

Helpt om elkaar te begrijpen en om nieuwe inzichten over jezelf op te doen. We nodigen hier op verschillende momenten en in verschillende vormen professionals, leerlingen, theatermakers, ervaringsdeskundigen en publiek voor uit. Onder andere door deze TALK.

Tijdens TALK gaan Alexandra Broeder (theatermaker Tijd van de wolf en dit jaar onze centrale gast) en Joke Hermsen (schrijfster en filosofe) met elkaar in gesprek over melancholie, generatie Z, ontworteling en de rol van kunst als heling of start van een revolte. Joke zag de voorstelling The Gift en Alexandra las al eerder werk van Joke en de twee delen dezelfde noodzaak.

Voor deze TALK vormt het essay ‘melancholie van de onrust’ van Joke het vertrekpunt. We leven in een tijd waarin melancholie, al van oudsher in ons mensen aanwezig, heeft plaatsgemaakt voor depressie. Waar melancholie verbonden is met onze ziel, ons mens zijn en met kunst, vormt depressie een individueel probleem dat gefixt moet worden. Voor depressie is geen plaats in onze prestatiemaatschappij, laat staan voor melancholie. En dit in een tijd waarin de antidepressiva niet aan te slepen is en steeds meer jongeren lijden aan angstklachten en burn outs ontwikkelen. De tijd waarin we leven maakt ons ziek en diep menselijke ervaringen en vraagstukken worden gedegradeerd tot psychische problemen. Hoe kunnen we zorgen dat zachte krachten zich gaan herenigen en waar begint verandering? Joke en Alexandra zoeken beiden naar nieuwe manieren van kijken en nodigen je uit om mee te zoeken.

Aansluitend aan de TALK lopen we naar De Nieuwe Kerk om het Universum Tijd van de Wolf te openen.

Joke Hermsen:

Joke Hermsen is schrijfster en filosofe. Ze schreef naast vele publicaties de boeken Stil de tijd, Kairos, Pleidooi voor een langzame toekomst, Melancholie van de onrust en Ogenblik en eeuwigheid. In haar werk schrijft ze en reflecteert ze onder andere op het werk van Hannah Arendt en Simone Weil; revolutionairs.

Alexandra Broeder

Alexandra Broeder is theatermaker. Met haar eigen gezelschap Tijd van de Wolf ontwikkelt ze werk met jonge performers met een psychische kwetsbaarheid. Zij doet dit in nauwe samenwerking met kunst- en GGZ-instellingen. Ze creert werk (bij ons op het festival te zien) op het snijvlak van kunst en psychiatrie.

Jonge Harten

Choose your battles

Choose your battles

JONGE HARTEN KIJKWIJZER

Jonge Harten biedt natuurlijk een lekker divers programma, maar waar begin je dan met kiezen? Om de boel enigszins te verhelderen hebben we drie grote lijnen waar we ons dit jaar op focussen en die je dus terugziet in ons programma. Zodat jij makkelijk kunt kiezen welke lijn het beste bij je past en waar jij op dit moment zin in hebt. Hieronder heb je onze lijnen op een rijtje. Waar ga jij voor?

FIELD

FIELD is in het leven geroepen om de band met jong talent aan te scherpen en zowel de kunstenaars als het festival de kans te geven om op langere termijn mensen te ondersteunen en hun “dromen” tot ontplooiing te laten komen. We richten ons in het bijzonder tot studenten waarvan we (na gesprekken en voorstellingen) het gevoel hebben dat ze zich als maker verbinden met de wereld daarbuiten. Op een bewuste, kritische en eigenzinnige manier.

Noodzaak

Het moet nu!Na een tijd van corona is het tijd om na te denken hoe we verder willen, waar we veranderingen willen maken en hoe we willen herstellen. Want hoe gaat het eigenlijk met ons? Hoe gaat het eigenlijk met jou? Wat willen we nu aan de wereld vertellen? En wat wil de wereld ons vertellen? Welke onderwerpen moeten er nu op de agenda komen te staan?

Ontwapening

Het thema van Jonge Harten 2022 is ontwapening. Oorlog, conflicten, klimaatcrisis en een onstilbare groeihonger maken de wereld tot een plek die steeds onveiliger is. We horen verhalen over angst voor wapens en geweld en de angst om kwetsbaar te durven zijn. Kortom er zijn aardig wat uitdagingen in ‘onze tijd’. Wie heeft de antwoorden en oplossingen? Wijzelf! Gaan we ons verdedigen of aanvaarden we waar we ons in bevinden? En gaan we ons aanpassen aan de onontkoombare realiteit dat het anders moet? Let's choose our battles! We dagen je met deze editie van Jonge Harten uit om de focus te leggen op dat wat voor jou echt waardevol en noodzakelijk is. De keuze is aan jou hoe je dit doet.

Rolmodel

Voor wie ben jij een rolmodel? En op welke manier wil je dat uitdragen? Wie zijn jouw rolmodellen? En welke stemmen mogen er volgens jou meer gehoord worden? Laat onze (theater)makers jou gidsen om jouw stem te vinden en te laten horen. Laat hen tijdens ons festival een rolmodel voor je zijn en laat je inspireren.

STAGE

Een programmalijn waarin we makende jongeren op het podium zetten en waarin je zelf mee kunt doen aan toffe masterclasses. Wij zorgen ervoor dat je de hele dag lekker in de watten wordt gelegd en natuurlijk sluiten we de dag af met een vet feest.

Talk

Tijdens Jonge Harten hopen we dat veel verschillende mensen met elkaar praten, omdat wij denken dat praten helpt. Helpt om elkaar te begrijpen en om nieuwe inzichten over jezelf op te doen. We nodigen hier in onze TALKS op verschillende momenten en in verschillende vormen professionals, leerlingen, theatermakers, ervaringsdeskundigen en publiek voor uit.

Toekomst

Hoe we het ook wenden of keren de toekomst die komt er wel. En hoe die eruit gaat zien, daar hebben we zelf invloed op. Wat hoop jij dat de toekomst jou gaat brengen?

Kom je er toch nog niet helemaal uit? Geen nood: stuur een mailtje naar info@jongeharten.nl en vraag om nadere toelichting. Vermeld de titel van de voorstelling en waar je graag meer duidelijkheid over wilt hebben (is dit iets om met mijn vriend/vriendin naartoe te gaan? het is misschien wel grappig maar toch niet vulgair? dat soort vragen). De programmeurs van het festival geven je dan persoonlijk het verlossende antwoord!