The Gift - Jonge Harten

The Gift

Alexandra Broeder / Stichting Tijd van de Wolf

 • Taal

  Nederlands

 • Prijs

  < 29 € 10,-
  > 29 € 15,-

 • Locatie

  Grand Theatre

 • Duur

  60 minuten

 • Kijkwijzer i

  Noodzaak Ontwapening

In The Gift neemt de 22-jarige Anouk van Kampen ons mee in haar gedachtewereld over leven en dood. 

Want wat als je sterk voelt dat het leven niet voor jou bedoeld is, dat je het niet kunt dragen?

Hoe kun je leven
met alles
wat er kan gebeuren?

Anouk beschikt over een allesoverheersende gave die zo zwaar weegt dat ze niet meer wil en kan leven. Recent meldde ze zich aan bij Expertisecentrum Euthanasie. Tijdens de avond nodigt ze Alexandra en een deskundige Rosalie Pronk uit op het podium om in veiligheid en gelijkwaardigheid te reflecteren op de vragen die zij in haar performance opwerpt.

Rosalie Pronk

Rosalie promoveerde als ethicus met haar proefschrift  ‘A dialogue on death: On mental illness and physician-assisted dying‘. Hiervoor sprak zij met artsen, patiënten en hun naasten over hun ervaringen bij een verzoek tot euthanasie bij psychisch lijden.

“Een doodsverlangen bij psychisch lijden is een complex en meerlagig fenomeen, waar we zorgvuldig mee om dienen te gaan. Ik zou willen oproepen tot rust en moed bij alle betrokkenen, om het verlangen tot sterven serieus te nemen, de gelaagdheid te onderzoeken, en zo te komen tot een doordacht en doorvoeld leven of sterven.”

The Gift is een bijzondere voorstelling, die met zorg is samengesteld door iedereen en gebracht door Anouk. Ik zou het allen willen aanraden die meer inzicht willen krijgen in psychisch lijden en het hebben van een doodswens. Het biedt ruimte voor overpeinzing, verdieping en een gesprek op basis van gelijkwaardigheid over niet-alledaagse thema’s.”

Credits 

Concept: Alexandra Broeder en Anouk van Kampen | Regie: Alexandra Broeder | Spel: Anouk van Kampen | Scenografie: Sacha Zwiers | Muziek: Roald van Oosten | Dramaturgie: Berthe Spoelstra | Regieassistentie en productie: Nikita Oldert | Campagnebeeld: Kamerich & Budwilowitz  | Tekstfragmenten Haruki Murakami | Met dank aan: Theoloog en ethicus op het gebied van euthanasie Theo Boer, Patty Reynoudt, Kwintes, De makers van Go4Tech, Schouten Opti-Fleurs, Financiële ondersteuning: FPK, Stichting Doen

 

Join the Jonge Harten Family

Word crew member bij Jonge Harten 2022

Choose your battles

JONGE HARTEN KIJKWIJZER

Jonge Harten biedt natuurlijk een lekker divers programma, maar waar begin je dan met kiezen? Om de boel enigszins te verhelderen hebben we drie grote lijnen waar we ons dit jaar op focussen en die je dus terugziet in ons programma. Zodat jij makkelijk kunt kiezen welke lijn het beste bij je past en waar jij op dit moment zin in hebt. Hieronder heb je onze lijnen op een rijtje. Waar ga jij voor?

FIELD

FIELD is in het leven geroepen om de band met jong talent aan te scherpen en zowel de kunstenaars als het festival de kans te geven om op langere termijn mensen te ondersteunen en hun “dromen” tot ontplooiing te laten komen. We richten ons in het bijzonder tot studenten waarvan we (na gesprekken en voorstellingen) het gevoel hebben dat ze zich als maker verbinden met de wereld daarbuiten. Op een bewuste, kritische en eigenzinnige manier.

Noodzaak

Het moet nu!Na een tijd van corona is het tijd om na te denken hoe we verder willen, waar we veranderingen willen maken en hoe we willen herstellen. Want hoe gaat het eigenlijk met ons? Hoe gaat het eigenlijk met jou? Wat willen we nu aan de wereld vertellen? En wat wil de wereld ons vertellen? Welke onderwerpen moeten er nu op de agenda komen te staan?

Ontwapening

Het thema van Jonge Harten 2022 is ontwapening. Oorlog, conflicten, klimaatcrisis en een onstilbare groeihonger maken de wereld tot een plek die steeds onveiliger is. We horen verhalen over angst voor wapens en geweld en de angst om kwetsbaar te durven zijn. Kortom er zijn aardig wat uitdagingen in ‘onze tijd’. Wie heeft de antwoorden en oplossingen? Wijzelf! Gaan we ons verdedigen of aanvaarden we waar we ons in bevinden? En gaan we ons aanpassen aan de onontkoombare realiteit dat het anders moet? Let's choose our battles! We dagen je met deze editie van Jonge Harten uit om de focus te leggen op dat wat voor jou echt waardevol en noodzakelijk is. De keuze is aan jou hoe je dit doet.

Rolmodel

Voor wie ben jij een rolmodel? En op welke manier wil je dat uitdragen? Wie zijn jouw rolmodellen? En welke stemmen mogen er volgens jou meer gehoord worden? Laat onze (theater)makers jou gidsen om jouw stem te vinden en te laten horen. Laat hen tijdens ons festival een rolmodel voor je zijn en laat je inspireren.

STAGE

Een programmalijn waarin we makende jongeren op het podium zetten en waarin je zelf mee kunt doen aan toffe masterclasses. Wij zorgen ervoor dat je de hele dag lekker in de watten wordt gelegd en natuurlijk sluiten we de dag af met een vet feest.

Talk

Tijdens Jonge Harten hopen we dat veel verschillende mensen met elkaar praten, omdat wij denken dat praten helpt. Helpt om elkaar te begrijpen en om nieuwe inzichten over jezelf op te doen. We nodigen hier in onze TALKS op verschillende momenten en in verschillende vormen professionals, leerlingen, theatermakers, ervaringsdeskundigen en publiek voor uit.

Toekomst

Hoe we het ook wenden of keren de toekomst die komt er wel. En hoe die eruit gaat zien, daar hebben we zelf invloed op. Wat hoop jij dat de toekomst jou gaat brengen?

Kom je er toch nog niet helemaal uit? Geen nood: stuur een mailtje naar info@jongeharten.nl en vraag om nadere toelichting. Vermeld de titel van de voorstelling en waar je graag meer duidelijkheid over wilt hebben (is dit iets om met mijn vriend/vriendin naartoe te gaan? het is misschien wel grappig maar toch niet vulgair? dat soort vragen). De programmeurs van het festival geven je dan persoonlijk het verlossende antwoord!