The Culture Counselor - Jonge Harten

The Culture Counselor

Door: Consuela Esseboom

Consuela Esseboom, ook wel @theculturecounselor wil jou graag tips geven waarmee je helder op levenservaringen kunt reflecteren en wijzer in het leven gaat staan. Vrijdag kun je op Jonge Harten met haar in gesprek gaan, vandaag vertelt ze je alvast in drie korte tips hoe je jouw verhaal kunt transformeren.

Volgens The Culture Counselor word je niet geboren zoals je nu bent. Wanneer je bent geboren ben je als een nieuwe computer voordat je hem aansluit; hij heeft alle onderdelen, maar nog geen besturingssysteem. Om te kunnen werken, moet hij worden geprogrammeerd. En programma’s worden door mensen geschreven. Wie je bent is een programma – een verhaal. En verhalen kun je veranderen.

  1. Denk aan het verhaal dat je ouders en de wereld je in je kindertijd hebben gegeven over wie je bent en welke plaats je mag hebben in de wereld. Schrijf op een tijdlijn de belangrijkste gebeurtenissen en herinneringen op die tekenend voor jou zijn geweest. Probeer het zo goed mogelijk in chronologische volgorde te zetten. Schrijf dan nu de ervaringen en de betekenis en kernovertuigingen over jezelf die uit deze verschillende ervaringen voortkwamen. Wat is het thema dat steeds terugkomt?
  2. Geef het verhaal van andere mensen over jou (“Je bent zo neurotisch en emotioneel! … of koud en onverschillig!”) niet meer gewicht dan je eigen verhaal over jou (“Ik ben een open en eerlijk persoon”).
  3. Creëer en schrijf je eigen morele code. A. Bijvoorbeeld: “Ik ben streng eerlijk, zelfs als het me pijn doet. Ik kom op gepaste manieren op voor de rechten van mensen (inclusief mij). Ik ben moedig en vastberaden.”

Zonder volledig uit je leven te stappen, kun je je verhaal veranderen en andere ideeën over jezelf uitproberen. Onthoud: jij schrijft het verhaal. Dus je kunt moedig naar buiten treden om een nieuwe te schrijven!

Meer leren van The Culture Counselor? Kom naar haar talk vrijdag om één uur in het Grand Theatre.

Join the Jonge Harten family

Become a crew member at Jonge Harten

Stay with the trouble