Het verhaal van Jonge Harten - Theater Festival Groningen

Het verhaal van Jonge Harten

Lees hier het verhaal van Jonge Harten, waar we voor staan, wie we zijn en wat we doen.

Een ode aan twijfelende, vastberaden, ongehoorde, ongehoorzame, noodzakelijke, vragende, onderzoekende, alternatieve, moedige, motiverende, verbindende en kritische stemmen.

Ons verhaal

Bij Jonge Harten geloven we dat theater mensen samenbrengt en onderwerpen bespreekbaar maakt (hoe groot of klein ook). Dat is waar we het voor doen. Het festival maken we met een jong team, jonge theatermakers én met jou. Omdat wij samen de toekomst zijn en het verschil kunnen maken.

Stay with the trouble
Het thema van Jonge Harten 2023 is ‘stay with the trouble’. Een uitnodiging aan jou om even stil te staan op momenten dat het leven moeilijk of uitdagend is. Om te stoppen met meteen in oplossingen te denken, maar juist te onderzoeken wat je ervaart. Zo zul je zien dat er vanzelf beweging komt en zie je mogelijkheden die je eerst nog niet had bedacht.

Trouble, het is er in alle soorten en maten. Interne trouble omdat je niet lekker in je vel zit, je ziek bent, iets niet lukt, of je bijvoorbeeld een foute keuze hebt gemaakt. Trouble in je omgeving, op je school, werk, vriendengroep of je gezin. Maar troubles zijn er ook zeker op grotere schaal, neem bijvoorbeeld de Nederlandse politiek, de klimaatcrisis, discriminatie, armoede, oorlog, mensenrechten, gender ongelijkheid en ga zo maar door.

Vaak is de eerste reactie om bij al deze troubles meteen in oplossingen te denken. En een van deze oplossingen is veelal weggaan, de deur dichttrekken en er niets meer mee te maken willen hebben. Maar is dat echt wat we willen? Hebben we al stilgestaan bij wat we voelen, bij wat er allemaal in ons hoofd afspeelt? Hebben we echt alle mogelijkheden al bekeken? En is er niet een stem in ons die eigenlijk andere dingen zegt?

Niet alles is perfect. Fouten zijn er om van te leren, om dingen nogmaals te proberen en om nieuwe kansen te geven. Jij bent de maker van je eigen leven. Dus hoe zou het zijn om je nog eens kwetsbaar op te stellen en de strijd opnieuw aan te gaan? Want als je bij de trouble blijft dan is dat wat je doet; kwetsbaarheid met strijdlust combineren. Om zo tot beweging te komen en een stapje dichter bij de toekomst. 

Jonge Harten programmeert toekomstscenario’s
In deze allesbepalende eeuw hebben jullie, jongeren, het voor het zeggen. We kiezen voor voorstellingen en programma’s van jonge makers die aanvoelen voor welke uitdagingen jullie staan. We moedigen onze makers en jou als publiek aan om hardop vragen te stellen en twijfels te laten zien. Om zo samen kleine stappen richting toekomstscenario’s te zetten, via de verbeelding. Omdat verbeelding de bron van alles is. Want als je het je niet kunt voorstellen, dan kan het niet bestaan.

Jouw stem telt
Met onze programmering proberen we jou niet zozeer iets te ‘leren’, maar nodigen we je, in een veilige omgeving, uit om in gesprek te gaan over wat jij hebt ervaren. Alle inbreng, elke mening en elk perspectief nemen we serieus. Want elke stem telt en leert ons iets over onszelf en onze relatie tot elkaar. Bij deze dus een ode aan twijfelende, vastberaden, ongehoorde, ongehoorzame, noodzakelijke, vragende, onderzoekende, alternatieve, moedige, motiverende, verbindende en kritische stemmen. Alleen met al deze stemmen bij elkaar ontstaat er ruimte voor zelfreflectie, nieuwe kennis en inzichten.

We begrijpen natuurlijk dat het niet zo makkelijk is om je kwetsbaar op te stellen. Het vergt moed om ergens tegenin te gaan als (bijna) iedereen een andere mening lijkt te hebben. Toch is de stem van de minderheid juist heel belangrijk! Door op te staan en je uit te spreken kun je anderen inspireren en in beweging zetten. Dat is precies wat jonge theatertalenten binnen ons festival doen en we hopen dat jij dit ook durft te doen.

PS En wist je dat een deel van ons programma speciaal voor middelbare scholieren wordt samengesteld? Dus met je klas naar Jonge Harten? Of gewoon meer hierover weten? Klik hier.

PPS Meedoen, samenwerken of gewoon eens een goed gesprek? Altijd welkom! Check hier op welke manieren je mee kunt doen met het festival of stuur een mail naar info@jongeharten.nl.

De belangrijkste samenwerkingspartners van het Jonge Harten Theaterfestival zijn SPOT, het Grand Theatre Groningen en De Kunstwerf.

Jonge Harten 2024

Jonge Harten 2024 Will be from 15th - 23rd of November.

Stay with the trouble