Theatermaker Zahra Lfil vertelt over DE ARENA - Jonge Harten

Theatermaker Zahra Lfil vertelt over DE ARENA

Sebastiaan Rodenhuis

Door: Sebastiaan Rodenhuis & Jonge Harten

Met het thema Stay with the trouble gaat Jonge Harten dieper in op de problemen waar jongeren vandaag de dag mee te maken hebben.

Zodat ze bespreekbaar worden. Dit gebeurt dan ook in het Festivalhart bij DE ARENA. Theatermaker Zahra Lfil gaat samen met anderen op een theatrale manier in gesprek met jongeren. Drie dagen, drie thema’s.

”Met theater ontdek je nieuwe werelden,” zegt Zahra. Ze doelt daarmee op de belevingswereld van de mensen om je heen. Maar ook van mensen die je normaal niet zou spreken. Werelden die verder van je af staan, maar tegelijkertijd zo dichtbij zijn. Deze werelden en perspectieven komen samen in DE ARENA, die speelt in het Festivalhart van Jonge Harten. ”Het wordt een plek om ervaringen en gedachten uit te wisselen. Een plek waar jongeren openhartig, kwetsbaar en tegelijkertijd dapper kunnen zijn.”

Momenteel is Zahra, samen met haar team, druk bezig om DE ARENA vorm te geven. In drie dagen wordt hier Stay with the trouble op een theatrale manier vormgegeven en opgedeeld in drie thema’s, die elk trouble behandelen die jongeren ervaren.

Zo wordt bij Under Pressure de dagelijkse druk onder de loep genomen. Van social media, school tot je vrienden en ouders. ” Heb jij weleens het gevoel dat je onder druk staat of dreigt te bezwijken? Bij Under Pressure gaan we “druk” onder de loep nemen. Wat is druk? Door wat of wie ervaar je druk? En hoe gaan we er mee om?”, legt Zahra uit. 

De tweede dag gaat over cringiness tijdens het thema Cringe. ”Wat is cringe nou eigenlijk precies? Wanneer is iets cringe? En hoe wordt bepaald of iets cringe is?”, vervolgt ze. ”Ik ben 30 en hoor bijvoorbeeld mijn nichtjes dit woord regelmatig gebruiken. Maar zelf zijn ze als de dood om door anderen “cringe” gevonden te worden. Het lijkt mij tof om samen uit te zoeken wat “cringe” voor ons betekent en of cringe zijn ook iets goeds kan zijn! Maar misschien is dit hardop uitspreken al cringy…. I don’t know. Laten we er in duiken!” 

De drie dagen worden afgesloten met Why should I care. Over grote thema’s, verantwoordelijkheid en zorg dragen. Thema’s die zwaar wegen op de schouders van jongeren. ”Jongeren dragen zorg voor dingen waar ze soms niet direct invloed op kunnen hebben, maar waar ze zich wel verantwoordelijk voor voelen. Zorg voor een zusje, een vriend die diep zit of over de wereld. Met deze laatste ARENA willen we dat topic behandelen!”

Ook al zijn het drie gevoelige thema’s, de deur van DE ARENA heeft een lage drempel en eindigt met een feestje om de overwinning te vieren! ”Het is een plek waar we samen naar elkaars en onze eigen moeilijkheden kijken. We gaan er samen doorheen. En we gaan natuurlijk samen lol maken!”, vertelt Zahra.

Zahra is vroeger ook tegen bepaalde muren aangelopen en heeft zich daarin alleen gevoeld. ”Vroeger draaide ik om mijn trouble heen en ging ik het uit de weg. Lekker om de kern heen draaien en vooral niet doorvoelen. Maar mijn trouble bespreekbaar maken, er midden in gaan zitten en het bestaansrecht geven was voor mij de eerste stap. Deze stap gun ik iedereen die naar DE ARENA komt. Samen in DE ARENA in stappen, dapper zijn en trouble aangaan!” 

Jonge Harten 2024

Jonge Harten 2024 Will be from 15th - 23rd of November.

Stay with the trouble