Troubleshooter Brecht - Jonge Harten

Troubleshooter Brecht

Sebastiaan Rodenhuis

Door: Sebastiaan Rodenhuis

In de serie Troubleshooters   vragen we jongeren naar hun moeilijkheden en hoe ze daarmee omgaan.

We staan letterlijk stil bij wat ze meemaken. Maar het is ook een boodschap van hoop: stilstaan betekent geen stilstand, maar is de eerste stap naar vooruitgang. Brecht (22) vertelt over het verlies van haar vader en dat in kwetsbaarheid tegelijkertijd kracht schuilt.

”Er is één ding grandioos mis gegaan, maar ik heb geen scheefgroei gehad,” zegt Brecht. Ze praat over vroeger, waar ze op jonge leeftijd al te maken kreeg met een groot gemis. Het verlies van haar vader. Ze was toentertijd twee, dus heeft het niet heel bewust meegemaakt. ”Het beeld dat ik van hem heb komt voort uit verhalen, foto’s en filmpjes. Daardoor leerde ik hem op latere leeftijd toch beter kennen.”

Ondanks het ontbreken van haar vader, heeft ze een warme jeugd gehad. Ze groeide op in een woongemeenschap, waar altijd wel mensen waren. Zo was erg hecht met de vader van een van haar vriendinnetjes. Ze zag hem indirect als vaderfiguur. Maar één persoon stak er met hoofd en schouders bovenuit: haar moeder. ”Zij heeft het fantastisch gedaan. Een warme en open opvoeding waarin ze er altijd voor mij en mijn broer en zus was. Ze is bijvoorbeeld minder gaan werken om er meer voor ons te zijn,” vertelt Brecht.

Vandaag de dag kijkt ze nog wel eens terug naar het verleden. Merkt ze dat er soms een vaderfiguur ontbreekt, maar ze laat zich er tegelijkertijd niet te veel door leiden. ”Voor mijn broer en zus is die periode heel anders geweest. Zij waren ouder en hebben het allemaal bewuster meegemaakt. Maar pijn is en blijft individueel en kan je niet met elkaar vergelijken.”

Als het onderwerp ter tafel komt, wijkt ze er niet voor. Ze praat er liever over. ”Ik merk dat sommige mensen een beetje ongemakkelijk worden, maar dat hoeft niet van mij. Het is juist prettig om er een open gesprek over te hebben.” Deze openheid vindt Brecht belangrijk. Daar is wel durf en lef voor nodig. Zodra men die drempel overstapt, kan er een connectie ontstaan. ”Er is niks mis met je kwetsbaar op te stellen. Als die kwetsbaarheid bespreekbaar gemaakt kan worden, vloeit daar vanzelf kracht uit.”

Jonge Harten 2024

Jonge Harten 2024 Will be from 15th - 23rd of November.

Stay with the trouble