Up Close & LOOK - Jonge Harten

Up Close & LOOK

Gebied B  i.s.m. De Steeg, De Noorderlingen en Jonge Harten

Knelis
Reserveer nu
  • Speeldata

  • Leeftijd en niveaus

    onderbouw
    12+, 14+, 16+
  • Datum & tijd

    Deze installatie is de gehele Jonge Harten periode te boeken (19 t/m 27 november). Maar ook buiten de Jonge Harten periode (beschikbaar vanaf 25 oktober 2021 t/m 1 november 2022). Tijd en locatie wordt in overleg bepaald.

Bijzonder project met jongeren

Up Close vormt samen met LOOK een bijzonder project dat plaatsvindt tussen september 2021 en november 2022. Met een divers team van makers onderzoekt Gebied B samen met jongeren het in- en uitzoomvermogen van ons mensen in een wervelwind van gesprekken, installaties, workshops en theater. Al deze jongeren leveren input voor de voorstelling: LOOK, die zal spelen in november 2022. Maar liefst vijftig jongeren zullen hierin een plek op het podium krijgen als theatermaker.

Up Close

Up Close is een installatie die plek krijgt op het schoolplein of in de kantine. Een onderzoeksruimte waarin een gespreksleider samen met jongeren onderzoek doet. Hoe ver kunnen we in- en uitzoomen en wat zien we dan? Welke instrumenten gebruiken we daarvoor en welke zouden we eigenlijk nodig hebben? Up Close zoomt samen met jongeren in en uit op de grote thema’s van deze tijd zoals klimaatadaptatie, racisme en genderidentiteit door ze onder een vergrootglas te leggen waardoor ze ineens heel klein, dichtbij en persoonlijk worden. Dat onderzoek begint bij onszelf. Daarna zoomen we uit. Want alles wat in jou zit, zit ook in de groep. Ook al voelt het soms heel eenzaam.

De aarde. De aarde draait en wij draaien mee. Hij verandert en transformeert. Altijd al. Maar nu verandert hij door ons en wij zijn erbij. De wereld is hier, nu, op dit moment. Onze wereld. We zoomen in. Alles wat zich afspeelt in de wereld speelt zich ook af op school, maar dan in het klein. Je zou zelfs kunnen zeggen dat alles wat zich op school afspeelt zich ook in jou afspeelt. Wat en hoe wij betekenis geven is aan ons. Maar niemand heeft beweerd dat dat makkelijk is. We maken een close up.

HOE ZIET UP CLOSE ER PRAKTISCH UIT?

Up Close is een interventie op school die in één schoolweek alle leerlingen meeneemt in een proces tot betekenisgeving. Een week waarin we oefenen met vrijmoedig denken en spreken, verschillende invalshoeken bekijken en luisteren naar stemmen in jezelf en in de groep die niet vaak aan het woord komen.

Up Close is onderdeel van LOOK een traject wat eindigt in een grote zaal voorstelling met jongeren op Jonge Harten 2022. Up Close duurt 5 dagen en de hele school doet mee. Elke dag is er een andere interventie. Denk hierbij aan een les met de mentorklas, een loket in de pauze, een Deep Democracy gesprek of het schrijven van brief aan de wereld. Het programma wordt op maat gemaakt in overleg met de school.

Geïnteresseerd? En of meer informatie? Mail naar sara@gebied-b.nl

Join the Jonge Harten family

Become a crew member at Jonge Harten

Stay with the trouble