Troubleshooter Dajo - Jonge Harten

Troubleshooter Dajo

Sebastiaan Rodenhuis

Door: Sebastiaan Rodenhuis

In de serie Troubleshooters vragen we jongeren naar hun moeilijkheden en hoe ze daarmee omgaan. 

We staan letterlijk stil bij hun problemen. Maar het is ook een boodschap van hoop: stilstaan betekent geen stilstand, maar is de eerste stap naar vooruitgang. De eerste uit de reeks is interactief theatermaker Dajo (22), die vertelt hoe je moet blijven bewegen in het moeras dat het leven heet.

”Ik ben nieuwsgierig naar hoe de wereld werkt, maar nog vaker moét ik dingen begrijpen”, zegt Dajo. Zittend op een eikenhouten kerkbank in de Nieuwe Kerk vertelt hij over wat hem eigen maakt en welke moeilijkheden dat soms kan opleveren. Zijn autisme leidt er soms toe dat hij perfectionistisch wordt. ”Vaak vraag ik juist niet om hulp, omdat ik vrij zelfstandig ben en het graag zelf wil doen. Ik leg de lat hoog en duik er dan helemaal in.”

Het thema van dit jaar, stay with the trouble, is dan ook herkenbaar voor Dajo. Volgens hem is er geen eenduidige manier om bepaalde moeilijkheden te lijf te gaan. ”Aan de ene kant is het goed om bij je problemen stil te staan, ze te doorstaan. Soms moet je gewoon even voelen. Maar je moet er ook voor zorgen dat stilstaan geen stilstand wordt. Dat het niet te lang duurt, op een gegeven moment moet er actie vanuit jezelf komen.” Hij ziet moeilijkheden als een moeras. Een plek die je kan doen laten vertragen. ”Als je stilstaat, zak je weg. Blijf bewegen, hoe klein die bewegingen ook zijn. Ik herken het bij mezelf: het leven kan soms onzeker zijn, maar er is altijd ergens vaste grond”, filosofeert hij verder.

In het dagelijks leven heeft Dajo net als iedere jongere te maken met sociale situaties. Dat vindt hij niet altijd even makkelijk. ”Sociaal gezien ben ik niet zo sterk. Dan word ik soms liever even onzichtbaar, maar daar ben ik me heel bewust van. Op die manier stay ik toch met the trouble”, legt hij uit. Volgens Dajo is het dus belangrijk om je problemen te erkennen en tegelijkertijd door te gaan. Als je je toch even wilt ontdoen van de dagelijkse storende factoren, kan je kijken naar het afstudeerproject van Dajo en zijn IPD-Kwartet. In de Nieuwe Kerk speelt namelijk R…U…I…S , een performance van een half uur. Hier ontdoe je je van de ruis van het leven, zodat je met een fris brein de dag tegemoet gaat.

Dajo vertelt tot slot dat problemen nooit oneindig zijn. Dat als je vandaag in het moeras staat, je daar morgen niet hoeft te blijven. ”Op een gegeven moment kom je in het bos terecht. Daar ken je de paden, hoor je de vogels fluiten. Soms komt er weer een storm en word je nat. Maar omdat je weet dat de regen komt, heb je altijd je regenjas bij je ter bescherming.”

 

Jonge Harten 2024

Jonge Harten 2024 Will be from 15th - 23rd of November.

Stay with the trouble