Troubleshooter Tara - Jonge Harten

Troubleshooter Tara

Sebastiaan Rodenhuis

Door: Sebastiaan Rodenhuis

In de serie Troubleshooters vragen we jongeren naar hun moeilijkheden en hoe ze daarmee omgaan.

We staan letterlijk stil bij hun problemen. Maar het is ook een boodschap van hoop: stilstaan betekent geen stilstand, maar is de eerste stap naar vooruitgang. Tara (26) vertelt wat Pfeiffer met haar deed en waarom het belangrijk is om naar jezelf te luisteren.

”Je hoofd wil wel, maar je lijf niet”, zegt Tara. Jaren geleden was ze heel de dag moe. Niet genoeg vitaminen, dacht ze. Het werd haar nieuwe standaard, ze moest er maar mee om leren gaan. Na het derde doktersbezoek werd het toch opeens duidelijk: ze had Pfeiffer. Een ziekte die ongemerkt werd overgebracht, maar voor Tara niet onopgemerkt bleef. Het voelde alsof het nooit overging.

”Ik wist eerst niet wat er met mijn lijf aan de hand was”, vertelt ze verder. ”Het luchtte enorm op toen ik hoorde dat ik het had. Het was een bevestiging, een logische reden.” Het zorgde ervoor dat Tara haar probleem recht in de ogen kon kijken. Dat ze √©cht mee om kon leren gaan. Dat ze voor haarzelf kon kiezen. ”In het begin voelde ik me soms schuldig om af te zeggen. Maar als je over je eigen grenzen gaat, heb je alleen maar jezelf ermee. Je hoeft je niet schuldig te voelen om je slecht te voelen.”

Vroeger moest ze zichzelf telkens blijven uitdagen, bleef ze maar gaan. Een combinatie van perfectionisme en het zoeken naar goedkeuring van de buitenwereld. ”De maatschappij zegt dat je dingen moet doen, dus dat doe je dan ook.Ik wilde prikkels hebben, maar die waren te veel voor mij”, legt ze uit. De ziekte heeft haar dan ook veel dingen geleerd. Dat jezelf uitdagen niet per se slecht is, maar dat je ook moet weten wanneer je naar je lichaam moet luisteren.” Ik heb nu meer interne rust en minder externe drukte. Minder bewijsdrang, meer aandacht voor mezelf.”

Theater is voor Tara ook een manier om meer tot zichzelf te komen. Het staat voor haar voor expressie. Voor jezelf leren kennen en blijven ontdekken. ”Het theater opent een wereld van verbeelding en maakt tegelijkertijd dagelijkse, maatschappelijke thema’s bespreekbaar”. Ze vindt ze dus belangrijk om goed naar jezelf te luisteren, maar ze onderstreept ook het luisteren naar de medemens. ”Leef met een open vizier, iedereen heeft een andere kijk op de wereld.”

Ook iets voor jou?

Blog / / door: Sebastiaan Rodenhuis

Troubleshooter Dajo

In de serie¬†Troubleshooters vragen we jongeren naar hun moeilijkheden en hoe ze daarmee omgaan.¬† We staan letterlijk stil bij hun problemen. Maar het is ook…

Blog / / door: Sebastiaan Rodenhuis

Troubleshooter Keith

In de serie Troubleshooters vragen we jongeren naar hun moeilijkheden en hoe ze daarmee omgaan. We staan letterlijk stil bij hun problemen. Maar het is…

Blog / / door: Jonge Harten

Karlijn en Gregory over Stay with the trouble

Elk jaar kiezen zij een mindset om mee te werken. Dit jaar is dat: Stay with the Trouble. Sinds 2021 dragen Karlijn Benthem (directeur) en…

Jonge Harten 2024

Jonge Harten 2024 Will be from 15th - 23rd of November.

Stay with the trouble